Sport Bewaar

Pistorius 'sneller' dan paard

Pistorius 'sneller' dan paard
© EPA

Olympiër Oscar Pistorius heeft woensdag in Qatar een hardloopduel met een Arabisch volbloedpaard gewonnen. De paralympisch kampioen profiteerde optimaal van de 15 meter voorsprong die hij kreeg én van de belabberde start die het paard Maserati maakte. Het dier vergaloppeerde zich volledig, waardoor de atleet - wiens beide onderbenen geamputeerd zijn - als snelste de 200 meter aflegde.

De ludieke wedstrijd was tevens het startsein van de campagne 'definitely able', waarin aandacht wordt gevraagd voor de rol die mensen met een beperking in de samenleving kunnen hebben.'Het ging vanavond niet om de overwinning', reageerde 'Blade Runner'. 'Ik wilde laten zien dat mensen met een beperking niet per definitie beperkt zijn. Er zijn altijd dingen die we wél kunnen en die moeten benadrukt worden. Niet wat we niet kunnen.'

Pistorius was amper een jaar oud toen zijn beide onderbenen werden geamputeerd als gevolg van een aangeboren afwijking. Hij baarde opzien door als eerste sporter met protheses mee te doen aan een olympisch loopnummer.