Pirates op achterstand in play-offs

AMSTERDAM - De honkballers van L&D Amsterdam (Pirates) moeten vol aan de bak om de landstitel te kunnen prolongeren. De ploeg verloor dit weekeinde in de halve finales van de play-offs twee keer van Konica Minolta Pioniers (2-1, 9-4).

Fouten op cruciale momenten deden de Pirates in de twee duels met de Pioniers de das om. Het team van coach Rikkert Faneyte was zowel zaterdag in Hoofddorp als zondag op sportpark Ookmeer zeker qua honkslagen niet de mindere van de tegenstander, maar verloor toch twee keer door blunders.

De Pirates hadden zaterdag tot de zesde inning weinig te duchten van de slagploeg van de Pioniers en stonden door een door catcher Sidney de Jong binnengelopen punt met 1-0 voor.

Door een foute aangooi van diezelfde De Jong naar het tweede honk kwam Norbert Lokhorst met één man uit echter op het derde honk terecht, waarna de Pionierspeler door een opofferingslag van Glen Romney over de thuisplaat werd gebracht. De Pioniers wonnen uiteindelijk door een driehonkslag van Romney gevolgd door een honkslag van Mark-Jan Moorman in de tweede helft van de negende inning met 2-1. De stand in de best-of-five serie werd daardoor 1-1.

Zondag startten de Pirates dramatisch. De Pioniers straften opnieuw een foute aangooi naar het tweede honk genadeloos af en kwamen direct met 3-0 voor. Door een twee-run homerun van Sidney de Jong in de gelijkmakende slagbeurt kwam de spanning terug. In de zesde inning mochten de Pioniers de voorsprong vergroten naar 5-2 en weer kwam dat door fouten van Piratesspelers. Eerst blunderde korte stop Marvin Bleij en vervolgens kreeg tweede honkman Björn Henrichs een bal niet onder controle.

Ook toen was het was nog niet gedaan met het foutenfestival bij de Pirates. In de achtste inning werd een opofferingsslag van Michael Duursma verkeerd beoordeeld door werper Pim Walsma en kon Joey Treurniet vanaf het eerste honk het derde honk bereiken. Na een honkslag van Jefferson Muzo scoorde Treurniet daarna het zesde punt van de Pioniers.

Sidney de Jong bracht de spanning opnieuw terug door in de gelijkmakende slagbeurt een twee-run homerun te slaan (6-4). De Pioniers zetten echter in de laatste inning de 9-4-eindstand op het bord.

''In de play-offs worden fouten genadeloos afgestraft,'' zei Maikel Benner, zondag de catcher bij de Pirates. ''We moeten niet te lang stil blijven staan bij deze fouten. Dat is gebeurd. Bovendien weten de jongens die ze gemaakt hebben ook wel dat het de volgende keer niet meer mag gebeuren.''

De Pirates staan door de twee nederlagen nu in de best-of-five serie tegen Pioniers met 2-1 achter. De Amsterdammers moeten zaterdag in Hoofddorp het vierde duel winnen om nog kans te maken op het halen van de Holland Series om de landstitel tegen Door Neptunus.

''Het wordt zaak om ons normale niveau te halen,'' aldus Benner. ''Dan moet het mogelijk zijn om de serie alsnog in ons voordeel te beslissen. Aan onze motivatie zal het in elk geval niet liggen. Pioniers is nog niet ons af.'' (CURT SIMONS)

Foto Henk Seppen

Tweedehonkman Björn Henrichs maakte niet alleen een blunder maar ook een mooi dubbelspel. Foto Henk Seppen Beeld
Tweedehonkman Björn Henrichs maakte niet alleen een blunder maar ook een mooi dubbelspel. Foto Henk Seppen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden