PlusAchtergrond

Pas 20, maar Femke Kok is nu al favoriet voor WK-goud op de 500 meter

Femke Kok reageert vaak bescheiden en verbaasd op haar eigen prestaties. Toch is ze vrijdag de favoriet voor de wereldtitel op de 500 meter.

Lisette van der Geest
Femke Kok in actie op de 1000 meter dames tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf. Beeld ANP
Femke Kok in actie op de 1000 meter dames tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf.Beeld ANP

Femke Kok was amper 2 jaar oud toen ze voor het eerst op schaatsen werd gezet. Het was in de winter van 2002. “Gewoon, hupsakee,” zei haar vader René later. Niet op dubbele ijzers, maar meteen een stapje moeilijker: op houtjes.

Naast haar op het Friese natuurijs stonden andere kinderen te huilen. Het was koud, ze wilden naar huis. Bij Femke niets van dat alles. ­René: “Deze bleef maar gaan.”

Explosiviteit

De liefde voor het schaatsen was bij Kok al voor haar geboorte bepaald. René reed jarenlang marathons in het A-peloton. Pake Henk, de vader van René, schaatst – als de coronabeperkingen dat toelaten – twee keer in de week in Thialf, in het gezelschap van onder anderen Lieuwe de Boer, winnaar van olympisch brons in Lake Placid (1980). En moeder Ilja schaatste de Elfstedentocht in 1997.

Het is dan ook niet opmerkelijk dat de 20-jarige Kok uitblinkt in schaatsen, maar wel dat ze dat doet op de kortste afstand, de 500 meter. Ze is vrijdag in Thialf favoriet voor de wereldtitel, terwijl dit pas haar eerste seizoen bij de senioren is.

Toen Gerard van Velde, trainer bij Team Reggeborgh, haar in de zomer in zijn ploeg kreeg, had hij haar potentieel echt wel gezien. “Maar normaal gesproken doe je dan nog niet meteen mee in de top.”

Ploeggenoot Ronald Mulder: “Ze is niet de krachtigste sprintster van de wereld. Neem haar concurrent Angelina Golikova, daar kun je Femke misschien wel twee keer in stoppen. Maar Femke heeft veel explosiviteit, ze maakt absurd veel voorwaartse snelheid op de eerste meters. Er zit zoveel talent in haar bewegings­patroon.”

Kok groeide op als enig kind in Nij Beets, een dorp nabij Drachten, waar ze nog steeds met haar ouders woont. Ze rondde het vwo af en begon in september aan de studie bedrijfskunde in Groningen. Die combinatie bleek te lastig, dus nu wil ze diezelfde studie online voortzetten.

Volwassen

Van Velde noemt het een privilege met haar te werken. Technische aanwijzingen pakt ze snel op. Ze is leergierig en kijkt bijna verbaasd als ze weer eens als eerste is gefinisht. Dat gebeurde in dit door corona ingekorte seizoen al vier keer op rij. Mulder: “Ze is nog jong, maar er staat een volwassen schaatsster aan de start. Als je vier keer wint, dan kun je wel wat.”

In korte tijd is ze uitgegroeid tot ­favoriet voor de wereldtitel, maar olympisch goud is haar uiteindelijke doel. Ze zou daarmee geschiedenis schrijven, want de 500 meter is de enige afstand waarop nog nooit een Nederlandse vrouw de olympische ­titel heeft gewonnen.

En Ronald ­Mulder waarschuwt alvast: Kok kan meer. Ze heeft inhoud. “Ik denk dat ik er nu al finaal af word gereden als we bergop zouden fietsen. Ze is echt een complete sprintster.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden