Pannatalenten en voetbaldromen

Mitchell en Said vertonen hun straatvoetbalkunsten. Foto GPD/IKON Beeld
Mitchell en Said vertonen hun straatvoetbalkunsten. Foto GPD/IKON

AMSTERDAM - Geuzenveld is een buurt met veel criminaliteit, maar ook een wijk waar op straat door groot talent fantastisch wordt gevoetbald. Filmmaker Nordin Lasfar volgde tweeëneenhalf jaar twee van de beste en veelbelovendste straatvoetballertjes, Said Ettalhaoui van Marokkaanse en Mitchell 'Okocha' Clark van Surinaamse afkomst.

Beiden zijn in zichzelf gekeerd, sociaal niet erg vaardig, maar wel grote goochelaars met een voetbal. En allebei dromen ze van een profcarière.

Said wordt geholpen door zijn oudere broer, terwijl Mitchell steun krijgt van zijn vader en spelersbegeleider Herman. Zelfs Hennie Meijer, oud-spits van Ajax, bemoeit zich met Mitchell. Maar misschien is het voor beide jonge spelers allemaal net iets te veel van het goede, zo blijkt tegen het einde van de film. ''Misschien moeten we hem maar gewoon zijn gang laten gaan,'' zegt Herman op een gegeven moment over Mitchell.

Het woord panna staat voor een heel specifiek onderdeel van het straatvoetbal: de bal tussen de benen van je tegenstander doorspelen en er dan mee verder dribbelen. Panna is daarmee ook synoniem voor de ultieme vernedering. Of de panna nog een lang leven beschoren is, is overigens de vraag. Volgens filmmaker Lasfar is het op de meeste Amsterdamse pleintjes al volledig gedateerd. Said en Mitchell spelen de panna in de film nog wel, niet alleen op straat, maar ook in een voetbalkooi in een stampvol Paradiso en bij het al niet minder populaire ringsoccer.

Hoe bewonderenswaardig het voetbaltalent van beide jongens ook is, de film gaat nog meer over hun onvermogen om hun eigen leven in goede banen te leiden. Mitchell geeft onomwonden toe dat hij niet zo'n werker is: ''Werken zit er voor mij niet in.'' Hij laat meer dan eens voetbaltrainingen schieten, ook als hij een mooie kans krijgt bij ZSGO, een Amsterdamse club uit de derde klasse.

Said verzucht dat het voor hem het moeilijkste is 'dat je kansen gaat krijgen, die je niet gaat benutten'. Hij krijgt zijn grote kans als hij bij het Marokkaanse zaalvoetbalteam mag meedoen aan een wedstrijd in Libië. Maar tot zijn verbijstering ziet zijn oudere broer hem weer terugkeren naar Geuzenveld, het straatvoetbal en de wurgende mores van de straat.

Roëll, de vader van Mitchell, verbijt zich voor de televisie als hij de van oorsprong Angolese voetballer Dominique Kivuvu, toen nog speler bij Telstar, glunderend ziet napraten na een gewonnen wedstrijd. Daar had ook zíjn zoon kunnen, nee móeten staan!

Maar dat Saïd en Mitchell de mooiste dingen met een voetbal kunnen uithalen, dat staat buiten kijf. Holland Doc: Panna! Ned. 2. 22.50 uur.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden