Opinie

'Pak hooligan hard aan en geef echte supporter de ruimte'

De recherche moet meer infiltreren om buiten het stadion grip te krijgen op de groep hooligans die ook in het drugscircuit actief is of zelfs betrokken is bij liquidaties, schrijft Peter Oskam. Hij is Tweede Kamerlid voor het CDA en oud-scheidsrechter in het betaald voetbal.

Beeld ANP

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat hooligans bij Ajax niet alleen wedstrijden verstoren maar ook al jaren de directie en medewerkers van de club bedreigen en intimideren. Een trieste zaak die in de verste verte niets met sport en passie voor het voetbal te maken heeft.

Onlangs stuurde minister Opstelten de aangepaste versie van de voetbalwet naar de Tweede Kamer en ik heb die met teleurstelling gelezen. Het voorstel gaat voor het CDA simpelweg niet ver genoeg. Mensen die zichzelf supporter noemen maar zich in het stadion en daarbuiten misdragen als lid van een zogeheten harde kern moeten keihard worden aangepakt. Net als de KNVB en burgemeesters zal ik mij daarom sterk maken in de Kamer om het stadionverbod uit te breiden naar maximaal tien jaar, ja wellicht zelfs levenslang.

Ook moeten gemeenten meer plekken aanwijzen buiten het stadion, zoals trainingscomplexen en horeca­gebieden, waar de relschoppers zich niet mogen vertonen. Via een digitale meldplicht moeten de gebiedsverboden effectief gehandhaafd worden. Iemand met een stadionverbod voor Ajax moet het onmogelijk worden gemaakt vrijdag- of maandagavond een Jupilerwedstrijd te bezoeken (en door de week vaak ook nog een Europese wedstrijd) en dient continu gemonitord te worden.

Camera
In de praktijk is het lastig te bewijzen dat bepaalde personen (vaak vermomd in het stadion) zich schuldig maken aan voetbalgeweld, ook omdat hooligans elkaar niet verlinken.

Daarom pleit ik voor méér gebruik van camera's in het stadion om hooligans in beeld te krijgen en ook intensief zogeheten police spotters in te zetten. Dat zijn agenten die zich incognito bewegen tussen hooligans en met verborgen camera's opnames maken. In Engeland is deze tactiek zeer succesvol. Daarnaast moet de recherche meer infiltreren om buiten het stadion grip te krijgen op de groep hooligans die ook in het drugscircuit actief is of zelfs betrokken is bij liquidaties.

Dat de goeden lijden onder de slechten werd tijdens de bekerfinale concreet zichtbaar. Maar los van die wedstrijd ondervinden de voetballiefhebbers in Nederland al langer hinder van het gedrag van hooligans. Ik denk aan de verplichte combi- regeling, clubcards en de fouillering bij stadionbezoeken. De minister heeft daar in zijn wetsvoorstel geen aandacht voor. Betekent een harde aanpak van de harde kern ook méér voetbalplezier voor de welwillende supporters? Wat is in zijn ogen de verhouding tussen het keihard aanpakken van hooligans en het toegankelijk houden van wedstrijden voor echte supporters?

Verstoorde balans
Wat het CDA betreft, raakt die balans verstoord, temeer omdat onduidelijk is hoe meer opsporing gefinancierd moet worden. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hebben sinds Rutte II keihard bezuinigd op de justitiebegroting. Daarnaast weigert Opstelten extra geld bij te leggen wanneer acute veiligheidsproblemen volledig uit de hand lopen. Dat zien we ook in Noord-Brabant en Limburg, waar politie en justitie maar geen grip krijgen op de drugsproblematiek.

Eenzelfde scenario dreigt nu bij de aanpak van hooligans. De minister kan dat voorkomen door niet letterlijk alles als topprioriteit te benoemen, maar zijn befaamde uitspraken op watzegtivo.nl te bekrachtigen met meer technische opsporingsmiddelen voor de politie, extra recherchecapaciteit en het intrekken van de bezuinigingen bij het Openbaar Ministerie. Anders blijft het, zoals treffend verwoord door een burgemeester in het zuiden van het land, dweilen met de kraan open.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden