Menno Schipper.Beeld Wolff

Over stakeholders, targets en KPI's

FC Zaterdagochtend

In Engeland noemen ze de trainer manager. Ik vond dat altijd raar. Als je een groep spelers beter laat voetballen, dan train je ze. Sinds mijn zoontje op voetbal zit, begrijp ik het.

Als trainer heb je namelijk stakeholders. Dat zijn de fans, de clubleiding en de voetballers. Je hebt targets, KPI’s en goals. En ze hebben allemaal met elkaar te maken.

Stel je target is meedoen met de top. Als Key Performance Indicator (KPI) - het instrument om te meten of je een target haalt - neem je dan de stand op de ranglijst. Stond het team in Q3 op nummer 2 en eindigt het in Q4 op nummer 10, omdat ze te weinig goals maken, dan gaan de stakeholders mopperen. Als trainer - sorry, manager - krijg je het dan het zwaar.

Klinkt logisch bij een profclub, maar bij een jeugdelftal van een gezellige amateurclub werkt het net even anders. Het target zal niet de stand op de ranglijst zijn, maar eerder iets als ‘plezier staat voorop’. Daar ben ik persoonlijk wel blij mee, maar het maakt het er voor de trainers niet makkelijker op. Zo’n ranglijst is tenminste objectief.

Kijk alleen al eens naar alle stakeholders. Er zijn tien voetballertjes, twintig ouders en je hebt de clubleiding. Ze hebben allemaal een andere KPI om plezier te meten. De een wil alleen maar scoren, de ander droomt van een toekomst bij Ajax en vindt het pas leuk als er gewonnen wordt. Er zijn ouders van wie hun kind mee moet doen om zich te leren handhaven in een groep. Het bestuur is blij als iemand de bardienst doet. En dan vergeet ik bijna de trainer zelf; voor hem moet het ook een beetje leuk blijven.

Een tijdje terug zag ik de coach oppeppen, uitleggen en instrueren. Ik zag een jongetje dat in de spits wilde staan en niet op het middenveld. De wissel vroeg steeds hoe lang hij nog moest wachten. Een ouder langs de kant keek hoofdschuddend naar het veld, een ander riep iets naar zijn zoontje en weer een ander stond gezellig te kletsen. Het bestuurslid hield de kantine in de gaten. En opeens zag ik waarom ze in Engeland de trainer manager noemen.

Menno Schipper is voetbalvader. Op deze plek vertelt hij over zijn belevenissen langs de lijn in Amsterdam en omstreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden