Update

Over 2 weken uitsluitsel Wammes en Zonderland

Binnen 2 weken weet turner Jeffrey Wammes of hij alsnog kans maakt op deelname aan de Olympische Spelen. Rechter Dirk Vergunst hoorde vandaag in Zutphen de argumenten aan van diens advocaat Paul Scholten die stelt dat de gymnastiekbond KNGU zich niet aan de regels heeft gehouden met de aanwijzing van Epke Zonderland.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

'Ik zie geen enkele vorm van consistent beleid. Ze zien in Epke volgens mij de ideale schoonzoon', zei Scholten na de zitting die meer dan 2 uur in beslag nam. De KNGU, bij monde van advocaat Kerkhof, hield vol dat de juiste procedures zijn gevolgd. Vergunst spreekt zich binnen 2 weken uit.

Twee documenten spelen een voorname rol in het conflict. De olympische selectieprocedure van de KNGU en kwalificatie-eisen die NOCNSF heeft vastgelegd. Volgens Wammes heeft alleen hij aan de kwalificatie-eisen van de sportkoepel voldaan waardoor hij volgens de KNGU-reglementen moet worden voorgedragen voor deelname.

Scholten vroeg daarom de bond in kort geding de keuze voor Zonderland terug te draaien en zijn cliënt voor te dragen.

Volgens Kerkhof was het allemaal niet zo moeilijk. De bond stelt dat er twee turners zich genomineerd hebben, waarbij een van de twee (Zonderland) nog wel vormbehoud moet tonen. Daarvoor zijn in de regels momenten aangegeven met als laatste mogelijkheid de EK in mei.

Dan had de KNGU niet zelf met een termijn van 4 weken na het Olympic Testevent moeten komen waarbinnen zij een keuze zou maken, betoogde Scholten. Mocht zijn eerste eis niet worden ingewilligd, vraagt hij de rechter een wedstrijd aan te wijzen, bijvoorbeeld de challenger van Cottbus eind maart of de EK, waarin beide turners hun kunnen op hun favoriete toestel moeten tonen. Ook wil hij in dat geval een meer op scores gerichte beoordeling. Wammes werd bij de WK in Tokio weliswaar achtste in de sprongfinale, maar zat qua score dichter bij het podium dan Zonderland, die vijfde werd.

De bond stelt op basis van vergelijkingen van tal van wedstrijden te hebben gekozen voor de turner met de grootste medaillekansen op de Spelen.

Jeffrey Wammes (l) en Epke Zonderland. Beeld ANP
Jeffrey Wammes (l) en Epke Zonderland.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden