Sport Bewaar

Oud-speler en ontwerper Ajaxlogo Rolf Leeser overleden

Rolf Leeser (tweede van links) in 2011 tijdens de presentatie van de biografie over zijn boezemvriend Rinus Michels.
Rolf Leeser (tweede van links) in 2011 tijdens de presentatie van de biografie over zijn boezemvriend Rinus Michels. © ANP

Oud-Ajacied Rolf Leeser is woensdagochtend op 88-jarige leeftijd overleden.

Aanvaller Leeser speelde tussen 1948 en 1954 34 wedstrijden voor Ajax 1 waarin hij zes keer scoorde. Daarna bleef hij jarenlang betrokken bij de club en zat hij in de ledenraad. Zo lang zijn gezondheid het toeliet bleef de in het Duitse Essen geboren Leeser thuiswedstrijden van Ajax bezoeken. 

Rolf Leeser was een succesvol zakenman in Amsterdam, die behalve voor Ajax ook een voorliefde had voor Bayern München. In de zomer van 2009 koppelde hij de Duitse topclub en trainer Louis van Gaal aan elkaar. Die transfer werd rondgemaakt in de lounge van het appartementencomplex waar Leeser woonachtig was.

Leeser had heus meer wedstrijden in het eerste van Ajax kunnen spelen maar was, zo schrijft de club woensdag, al tijdens z'n actieve carrière mode-ondernemer. In die hoedanigheid was hij in 1991 één van de ontwerpers van het logo dat nog altijd op de borst van de Ajacieden prijkt.

Het beeldmerk is veel supporters al 27 jaar een doorn in het oog, maar Leeser toonde zich tijdens een fanatieke campagne tegen zijn ontwerp weinig onder de indruk. "Dit kan niet meer, en dat heb ik toevallig dertig jaar eerder al gezien," zei hij in 2014 tegen AT5.