Oud-schaatser Ard Schenk komt toch nog los op oude dag

Ard Schenk, vermomd als Aris, het keuterboertje uit Aartswoud: 'Die Skenk was eigenlijk een verskrikkelijk luie hufter.' Foto ANP Beeld
Ard Schenk, vermomd als Aris, het keuterboertje uit Aartswoud: 'Die Skenk was eigenlijk een verskrikkelijk luie hufter.' Foto ANP

DE RIJP - Geen toespraken, had Ard Schenk vooraf nog gezegd. ''Huppakee, aan het bier,'' dat leek hem veel beter. Niet alleen voor de gasten, maar ook voor hem. Hij was de beste schaatser van de wereld, een echte bink ook, populair bij velen, maar hij gold tevens als stug, moeilijk te doorgronden.

Gisteren, bij de presentatie van zijn biografie, waren er natuurlijk toch toespraken. De langste speech was nota bene van Schenk zèlf.

De 65-jarige schaatslegende had zich verkleed als Aris, een keuterboertje uit Aartswoud. ''Want die Skenk is niet zo'n groot redenaar. Die skuift liever mij naar voren, anders krijgen we van dat gesnotter en gestotter,'' zei Aris, die de skaatser als beste kent. ''Die Skenk was eigenlijk een verskrikkelijk luie hufter. Dat-ie ooit kampioen is geworden: ik begraip d'r helegaar niks van. Hij heb z'n hele leven zo allegaar veel mazzel gehad, dat wou ik nog wel effe zeggen.''

Het stukje cabaret toonde het aan: de schuchtere Ard van vroeger is een joviale Schenk geworden, zien ook de schaatsers en trainers van weleer die naar De Rijp waren gekomen, onder wie uiteraard zijn rivaal en metgezel, Kees Verkerk. Café-restaurant Het Wapen van Münster vormde het perfecte decor, met aan het plafond oude stoven, tuba's, trompetten en Friese doorlopers.

Sprekers prezen Schenk, ze gaven een lofzang op zijn openhartigheid. ''Die stugge, ondoorgrondelijke man om wie altijd een zweem van mysterie hing, bleek zich nu toch bloot te willen geven,'' zei Wybren de Boer, een van de drie schrijvers.

Hij deed een oproep aan Doekle Terpstra, voorzitter van de nationale schaatsbond KNSB, om Schenk en Verkerk erelid te maken van de bond. ''Ard en Keessie hebben over de hele wereld tal van onderscheidingen ontvangen. Maar nóóit zijn ze erelid geworden van de KNSB. Daarmee doet de bond niet alleen deze twee schaatsers te kort, maar een hele Nederlandse generatie. Meneer Terpstra, de winter duurt nog vier maanden. Ik réken op u,'' zei De Boer.

Uiteraard was Verkerk er ook, want het vijf kilo zware boek gaat dan wel over Ard Schenk, maar zonder Keessie geen Ard. De twee schaatslegendes zijn al dagenlang vaste gasten in Hilversum. Ze zijn van de ene studio naar de andere gegaan. Alleen al op deze woensdag hebben ze vier radio- en drie televisieoptredens gehad. De hype van Ard en Keessie is weer even tot leven gewekt.

Als ze 's middags voor de NOS ook nog met hun voeten in de blubber worden gezet bij de Mieuwijdt, het water waarop ze in 1963 voor het eerst tegen elkaar schaatsten, hebben ze er even genoeg van. Ze hebben het koud. In plaats van meteen naar Het Wapen van Münster te gaan, rijden ze eerst nog even naar het huis van Schenk in Grootschermer, iets verderop. Ard gaat in bad, Keessie op bed. Even tot rust komen, om op en top fit te zijn voor de boekpresentatie. De volkshelden van weleer zijn op tijd weer fit en in vorm, getuige de toespraak van Aris. ''Mannen, muzíek!'' roept hij tot slot. (THEO BRINKMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden