Plus

Oranjevrouwen maken zich op voor WK: ‘Het begint nu wel te kriebelen’

Reizen per huurvliegtuig, een nieuwe outfit, viersterrenaccommodaties met kamer voor het materiaal – de Oranjevrouwen komen niets tekort. ‘Het geeft vertrouwen dat de bond ons goed op de kaart wil zetten.’

Annemarie Postma
Bij de trainingen stralen de Oranjevrouwen kracht en enthousiasme uit. Beeld BSR Agency
Bij de trainingen stralen de Oranjevrouwen kracht en enthousiasme uit.Beeld BSR Agency

Vivianne Miedema straalt bij de aanblik van het Stade Océane in Le Havre, pal naast het trainingsveld, waar Nederland dinsdag de eerste WK-wedstrijd speelt tegen Nieuw-Zeeland. “Ik heb nu al meer het WK-gevoel dan vier jaar geleden,” zegt de 22-jarige spits.

In vergelijking met het WK in Canada is Frankrijk een verademing. Toen was alles ver, groot en onbekend. Speelsters waren voor het eerst op een mondiaal toernooi en kampten met heimwee. Dat zal dit jaar anders zijn. Alle kaarten die de KNVB tot zijn beschikking kreeg, zo’n 25.000, zijn verkocht. De tweede wedstrijd in Valenciennes is zelfs compleet uitverkocht, 13.600 kaarten via de KNVB en iets meer dan 11.000 via de Fifa.

De komst van de Oranjefans zal het team ongetwijfeld een enorme boost geven, al is het onvergelijkbaar met het EK in eigen land, twee jaar geleden. “Dat gevoel ga je nooit meer krijgen,” zegt Miedema. Het thuisvoordeel ligt nu bij de Fransen, die tweemaal het WK voor de mannen organiseerden en nu voor het eerst dat voor de vrouwen. Met spandoeken langs de weg en op gevels van prominente gebouwen worden bewoners van Le Havre, een van de negen speelsteden, warm gemaakt voor het toernooi. Miedema moet glimlachen als ze denkt aan de aankomst in hun hotel, waar de selectie werd verrast met het optreden van een kinderkoor.

Een beetje verwend

Met een huurvliegtuig zijn de Oranjevrouwen dinsdag vanuit Rotterdam naar Le Havre gekomen, voortbordurend op de trend die de KNVB tijdens de kwalificatieperiode had ingezet voor bestemmingen die anders niet rechtstreeks te bereiken zijn. “Het voelt een beetje verwend,” zegt Miedema, “maar ook wel fijn, dat je niet zo met je tas hoeft te zeulen.” De nieuwe reispakken kunnen eveneens op goedkeuring van de spits rekenen. Twee jaar geleden ging de selectie gekleed in een spijkerbroek, een T-shirt en een vest. Die outfit is vervangen door een zwarte broek, een colbert en een wit T-shirt. “Het zit lekker en het ziet er ook nog eens mooi uit. Dat heeft Cavallaro goed gedaan,” prijst ze het kledingmerk dat zich in 2018 aan de mannen én de vrouwen verbond. “Het geeft vertrouwen dat de KNVB de vrouwen goed op de kaart wil zetten.”

De Europese titel in 2017 heeft het Nederlands vrouwenelftal in een positie geplaatst die niemand voor mogelijk had gehouden. Soms gaat de vlucht van het vrouwenvoetbal zelfs voor de speelsters iets te snel. “Het wordt normaal, terwijl het nog niet normaal is,” zegt verdediger Anouk Dekker. Niet dat je haar hoort klagen; dit is de status waar zij en haar teamgenoten jaren naar hebben toegewerkt. Tijdens de Algarve Cup in februari zaten de vrouwen voor het eerst in eenzelfde accommodatie als de mannen. Ook hier komen ze in het viersterrenhotel in het centrum van Le Havre niets tekort. De speelsters slapen in duo’s op kamers en er zijn extra onderkomens geboekt voor fysiobehandelingen, plus één voor het materiaal. Sinds het EK is de staf uitgebreid met een tweede fysiotherapeut, een psycholoog en een kok. Af en toe herinneren de veteranen binnen de selectie, onder wie Dekker, hun teamgenoten eraan dat ze tijdens hun eerste jaren bij Oranje na afloop van een training hun shirt, broek en sokken met de hand in de wastafel stonden te wassen, zodat ze op tijd schoon waren voor de volgende dag.

Stevig onderhandelen

Ook financieel zijn er flinke stappen gezet. In wat lijkt op een ver verleden, maar toch nog maar tien jaar geleden is, konden de speelsters van het nationale elftal rekenen op een vergoeding van € 12,50 per dag voor een Oranjeactiviteit. Na stevig onderhandelen kwamen speelsters en de bond in het najaar van 2017 tot een flinke stap vooruit. Deze week maakte de bond bekend dat binnen vier jaar de commerciële inkomsten van de vrouwen gelijk worden getrokken met die van de mannen.

“Mooi voor ons en voor de volgende generaties,”’ zegt Miedema, een van de speelsters in de ledenraad. Over de precieze inhoud van de deal doet de spits geen uitspraken. Wel zegt ze: “Waar Nederland een paar jaar geleden nog achterliep op andere landen, lopen we nu voorop.”

De Oranjevrouwen zullen na het WK hun handtekening onder de nieuwe overeenkomst zetten, die geldt tot en met het EK in 2021, ongeacht wat de prestatie op het komende toernooi zal zijn. Dat de onderhandelingen voor het WK zijn afgerond, is gunstig. Miedema: “Het geeft een hoop rust, nu kunnen we ons volledig op het toernooi focussen. Het begint nu wel te kriebelen.”

Nederland is weer de beste ploeg, daar is Vera Pauw zeker van

De pionier van het professionele vrouwenvoetbal, voormalig bondscoach Vera Pauw, is ervan overtuigd dat het Nederlandse team wereldkampioen kan worden. Naast de kwaliteit en het geloof is alleen nog wat geluk nodig.

Pauw werd twee jaar geleden voor gek verklaard toen ze voorspelde dat Nederland Europees kampioen zou worden. “Nederland beschikte over de meeste speelsters die een wedstrijd kunnen beslissen, dus toen me dat werd gevraagd, zei ik ook dat ze het toernooi zouden winnen,” zegt de voormalige verdedigster, aanvoerder en bondscoach. “De enige manier om kampioen te worden is door het te zeggen, want juist ook het publiek moet erin ­geloven.”

Twee jaar later durft Pauw, die in Frankrijk is als technisch adviseur van Thailand, het opnieuw aan. “Nederland is de beste ploeg op het WK,” zegt ze. “Iemand als Shanice van de Sanden maakt het verschil. Van de elf voorzetten zijn er misschien drie precies op maat, maar ze heeft wél de power om er elf keer langs te gaan.”

Toch zijn er kanttekeningen in vergelijking met twee jaar geleden, geeft ze toe. “Je hebt niet het thuisvoordeel. En omdat Oranje in Groep E zit, hebben de speelsters minder rust dan ploegen in poule A. Je weet niet hoe dat zal uitpakken met blessures. Op dit WK zijn er meerdere favorieten, je hebt ook geluk nodig. Een bal op de paal of lat, een beslissing van de scheidsrechter, het kan allemaal bepalend zijn. Op het EK twee jaar geleden was dat minder, Nederland was daar zoveel beter dan de rest.”

Het geheim van een goede voorspelling? Veel wedstrijden zien, zegt Pauw. Zij heeft sinds 1999 elke ploeg op het WK geanalyseerd voor de Fifa, als lid van de Technical Study Group. “De eerste jaren in het vrouwenvoetbal ging het om de fitste te zijn. Amerika was het best, omdat zij meer trainden dan de rest. Daarna kwam Duitsland erbij, dat net zo fit was als de Amerikanen, maar wel vanuit een voetbalachtergrond.”

Op het EK twee jaar geleden vielen de Duitsers tegen, nadat het grootste deel van de hechte groep uit de late jaren negentig afscheid had genomen. Met een nieuwe trainer behoren ze op dit WK zeker bij de outsiders. Frankrijk zag er vermoeid uit, vindt Pauw. “Net als Zweden, ik schrok ervan hoe zwaar zij oogden. Alsof ze nu al te veel hebben getraind.”

Ook bij titelhouder Amerika ligt gevaar op de loer. Pauw: “Als je hun selectie in tweeën snijdt, zou je met beide teams wereldkampioen kunnen worden. Maar een brede selectie kan ook onvrede oproepen bij speelsters die niet spelen. Ik ben benieuwd hoe hun bondscoach daarmee ­omgaat.”

Eerste winst in Frankrijk

De vrouwen van Zuid-Korea stonden gisteravond binnen tien minuten op achterstand tijdens de eerste WK-wedstrijd tegen gastland Frankrijk. Eugénie Le Sommer tekende voor de eerste treffer door vanaf rechts op een voorzet de Koreaanse doelvrouw te passeren. Het lukte de Koreanen niet om de aanhoudende Franse aanvallen te pareren.

De 1,87 meter lange centrale verdedigster Wendie Renard scoorde twee keer met het hoofd in het Parc des Princes in Parijs. Bij hoekschoppen was ze beide keren niet te verdedigen voor de veel kleinere Zuid-Koreaanse speelsters. Keepster Kim Min-Jeong had evenmin grip op Renards kopballen.

Bij rust stond er 3-0 op het scorebord. Aan het eind van de tweede helft bepaalde de Franse aanvoerster Amandine Henry de eindstand met een mooi schot op 4-0.

Nederland speelt dinsdag de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden