PlusProfiel

Oranjecoach Mark Parsons: ‘Hij vindt het belangrijk hoe we zijn als persoon’

Mark Parsons kende een valse start als opvolger van Sarina Wiegman bij de Oranjevrouwen. Maar wat voor trainer is deze Engelsman nu eigenlijk? Deze krant volgde anderhalve week zijn spoor, in aanloop naar het EK. ‘Mark is een workaholic.’

Tim Reedijk
Mark Parsons tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk op het Tournoi de France. Beeld Getty Images
Mark Parsons tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk op het Tournoi de France.Beeld Getty Images

Parsons noemt zijn beginperiode in Zeist zelf ook een ‘ruwe start’. Het spel, de resultaten? Zat op aan te merken. Maar wat in de beeldvorming nog veel belangrijker was, was dat hij – omdat hij zijn beginperiode als bondscoach combineerde met een trainersfunctie bij het Amerikaanse Portland Thorns – een gedeelte van een interlandperiode verstek moest laten gaan door een gemiste vlucht. Zelfs ex-bondscoach Sarina Wiegman uitte in deze krant kritiek op de gang van zaken sinds haar vertrek. Parsons’ dubbelfunctie keerde zich tegen hem én de KNVB.

Die situatie is inmiddels een gepasseerd station, maar Parsons weet dat hij nog een flinke weg te gaan heeft om iedereen ervan te overtuigen dat hij de juiste man op de juiste plek is. De 35-jarige Engelsman had nooit eerder zijn selectie zo lang tot zijn beschikking als nu, op het Tournoi de France dat de Oranjevrouwen de voorbije anderhalve week afwerkte. Dat gaf direct een inkijkje in de handelswijze van Parsons.

‘Good energy’

In een eerder stadium liet keeper Sari van Veenendaal zich ontvallen ‘uren te kunnen luisteren’ naar Parsons. Met zijn Britse accent en gelikte volzinnen is die gedachte wel te volgen. Parsons spreekt veel in termen als winning mentality, mindset, process, leadership en development of the team. In een kringgesprek voorafgaand aan een training in Le Havre pik je zo vier keer de term good energy op. Parsons overdrijft graag een beetje (massive, amazing), spreekt helder over tactiek en benadrukt veelal het positieve.

Wat ook naar voren komt in gesprekken met speelsters: Parsons is een betrokken bondscoach. In januari, toen hij definitief in Nederland settelde, sprak hij meer dan veertig speelsters uitgebreid. Wat hij ook al deed vlak na zijn aantreden.

Jongeling Jill Baijings (20) waardeert Parsons’ aandacht voor opkomend talent. “Hij geeft veel vertrouwen aan jonge speelsters en houdt de groep heel goed bij elkaar. Hij praat één-op-één met je als iets niet duidelijk is. Het mooie is dat hij niet alleen met bijvoorbeeld Sherida Spitse praat, maar ook met jonge meiden. Die betrekt hij er evengoed bij. We hebben allemaal één-op-ééngesprekken gevoerd, via FaceTime of telefonisch, in januari. Behalve Mark heb ik dat ook met Arvid (Smit, assistent-trainer, red.) gedaan. Dat doet Mark wel heel goed: hij is heel erg met het team bezig.”

Saamhorige groep

Verdediger Merel van Dongen (29) omschrijft Parsons als ‘een ontzettend fijne man om mee te werken’. “Wat hij belangrijk vindt, is hoe we zijn als persoon. Niet alleen als voetballers. Daar geloof ik heel erg in. Voetbal is het middel en het doel is niet alleen om wedstrijden te winnen, maar ook het creëren van een saamhorige groep,” aldus Van Dongen. “Mark is een workaholic. Hij werkt zo hard. Ik heb echt het gevoel dat hij het voor ons doet, om ons te laten shinen op het veld. En ook daarbuiten, dat we wat aan elkaar hebben en vertrouwen krijgen in elkaar. Dat vind ik heel positief.”

Voor Parsons is het belangrijk dat hij zijn speelsters ‘mee’ krijgt. Immers wacht er nog één interlandperiode met WK-kwalificatiewedstrijden en begint daarna al in juni de voorbereiding op het EK. Daar, in Engeland, wil hij harten veroveren met Oranje. En daar zal pas echt een oordeel geveld kunnen worden of Parsons de geschikte opvolger van Wiegman is gebleken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden