Sport Bewaar

Oranje Leeuwinnen verplicht op tv: 'Niemand durft tegen te zijn'

Speelsters van het Nederlands vrouwenelftal juichen tijdens de huldiging na het winnen van de finale tussen Nederland en Denemarken van het EK vrouwenvoetbal.
Speelsters van het Nederlands vrouwenelftal juichen tijdens de huldiging na het winnen van de finale tussen Nederland en Denemarken van het EK vrouwenvoetbal. © ANP

De wedstrijden van het Nederlandse vrouwenelftal moeten voortaan gegarandeerd op televisie te zien zijn. Nu is dat nog niet vastgelegd.

Het CDA wil bij verantwoordelijk minister Arie Slob afdwingen om damesvoetbal toe te voegen aan het Mediabesluit. "De tijd is echt voorbij dat damesvoetbal niet op het lijstje staat," stelt CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

"Het Europees kampioenschap van de voetbalvrouwen heeft laten zien hoe populair de sport is. Bovendien is damesvoetbal de snelst groeiende sport in ons land."

Brede steun
In het Mediabesluit van 2008 staan in de lijst van verplicht uit te zenden sporten en evenementen alleen bepalingen over 'voetbal (heren)'. Daardoor is niet gegarandeerd dat wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen worden uitgezonden op het open net: een publieke of commerciële zender.

Zo lang iedereen de wedstrijden maar kan zien

Harry van der Molen

Het door Nederland gewonnen EK voetbal voor dames in de zomer van 2017 was wel te zien. De kwalificatiewedstrijden werden niet uitgezonden.

Veronica bracht daar eind vorig jaar verandering in door voor het eerst in de geschiedenis de uitzendrechten voor het WK in 2019 en het EK in 2021 te verwerven.

Het maakt Van der Molen niet uit of de wedstrijden door een publieke omroep, RTL of Veronica worden uitgezonden. "Zo lang iedereen de wedstrijden maar kan zien."

Het CDA-Kamerlid verwacht brede steun voor zijn voorstel. "Niemand durft hier tegen te zijn."