Plus

Oppermachtige Kiran Badloe surft zaterdag naar goud

Kiran Badloe is vrijwel zeker van goud in de RS:X-klasse. De oppermachtige Nederlandse windsurfer sloeg een beslissende kloof met zijn concurrenten. De medalrace uitvaren zonder diskwalificatie is zaterdag voldoende.

Het Parool
Kiran Badloe tijdens de race die hem een gouden positie bezorgde. Beeld CJ GUNTHER/EPA
Kiran Badloe tijdens de race die hem een gouden positie bezorgde.Beeld CJ GUNTHER/EPA

Badloe begon de dag voor de kust van Enoshima met een vijfde plaats in de tiende race, maar was in de volgende twee races oppermachtig. Hij won ze met overmacht en zette zijn voornaamste concurrent, Thomas Goyard, daarmee in het klassement al op een achterstand van negentien punten. Ondanks de dubbele punten die in de medalrace te verdienen zijn, is het voor de Fransman niet meer mogelijk om Badloe te achterhalen. Het enige gevaar voor de Nederlander schuilt nog in een eventuele diskwalificatie in de medalrace, of ziekte.

Grote favoriet

Badloe beleefde een perfecte aanloop naar de Olympische Spelen. Hij werd zowel Europees- als wereldkampioen en gold als grote favoriet voor goud.

De in zijn haar geverfde blauwe pijl wijst hem de weg. In alles straalt Badloe rust uit, en daarmee ook onoverwinnelijkheid. “De kunst is om het er zo smooth mogelijk uit te laten zien. Ontspannen was het vandaag niet, hoor,” zei hij na de wedstrijd. “We hadden wel de omstandigheden waarvan ik vrij zeker weet dat ik er het beste in ben. Stress en paniek heb ik sowieso nooit. Ik zat er hier twee keer flink naast, maar werd nog vierde en vijfde. Dan weet je dat met het de snelheid wel goed zit.”

Checklistje

De stevige en onvoorspelbare wind en hoge golven hielpen Badloe, 1 meter 95 en beresterk, nog eens extra. In zijn hoofd speelt tijdens elke race een vast stramien: “Kijken hoe de wind staat. Kiezen welke kant ik op ga. Mijn snelheid en materiaal controleren. Zien waar de tegenstanders zitten, of ik moet aanvallen of verdedigen. En vervolgens werk ik het checklistje weer vanaf het begin af.”

Zijn coach Aaron McIntosh, die eerst Dorian van Rijsselberghe naar twee keer goud begeleidde, noemt Badloe een meestertacticus, een sensatie op de surfplank, niet te stoppen bij pittige condities. “En hij weet precies hoe hij zo’n wedstrijdweek moet aanpakken. Eerst de fundering leggen, daarna elke dag het gas iets verder opentrekken.”

Badloe keek terug op 2013, toen hij zich aansloot bij McIntosh en Van Rijsselberghe. “Ik kon aardig windsurfen, maar niets speciaals. Door Aaron en vooral Dorian kon ik de atleet worden die ik nu ben.”

Van Rijsselberghe beëindigde zijn carrière toen duidelijk was dat Badloe naar de Spelen zou gaan. Hij leeft mee op afstand. “Ik was met Dorian aan het facetimen toen ik het water uitkwam. Hij zat thuis met kleine oogjes, maar hij wilde me toch even feliciteren. Ik ga nog wel even uitgebreid met hem bellen om al mijn ervaringen met hem te delen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden