Ook AFC lijkt op een duiventil

AMSTERDAM - Elk jaar rond dit tijdstip zit heel AFC in spanning. Kan de club voor het komend seizoen haar belangrijkste spelers behouden, of komen er wederom allerlei nieuwe gezichten in de persmap?''Wij kunnen met onze polsstok best over een sloot van drie meter springen, maar niet over een sloot van vijf meter,'' verzucht Henk Bijlsma, voorzitter van de technische commissie bij AFC. Hij doelt hiermee op het financiële verschil tussen een club als Spakenburg en zijn AFC.

De echte topamateurs zijn volgens Bijlsma onhaalbaar en daarom richt de club zich op spelers met clubgevoel, in plaats van op broodvoetballers. Vorig seizoen verloor AFC met Ruben Wilson, Mauricio Cabeza en Tom Clobus bijvoorbeeld drie zogenaamde broodvoetballers. Volgens Bijlsma was dit een centenkwestie.

Clobus vertrok bijvoorbeeld naar eersteklasser Hilversum, terwijl hij in Amsterdam woont en van het salaris dat Wilson bij Spakenburg verdient, worden ze volgens Bijlsma in de eerste divisie jaloers.

AFC is daarom hard op zoek naar één of twee echte spitsen. Sjoerd Jens, gisteren trefzeker tegen VUC, keert namelijk vanwege zijn studie voor een jaar terug naar Apeldoorn.

Jens is in de selectie van AFC de laatste echte spits, nadat Ron van Es vertrok al voor de competitie goed en wel was gestart en Robbin Kieft na een paar maanden met onenigheid wegging.

Met Sjoerd Jens is ook één van de twee spelers genoemd, die AFC eigenlijk bij toeval heeft binnengekregen. Hij is net als Wout Meulemans vanwege zijn studie in Amsterdam gaan wonen en bij AFC gaan voetballen. Bijlsma hoopt vaker zo spelers te strikken, want zo komt AFC op een goedkope manier aan goede spelers.

In tegenstelling tot Jens blijft Meulemans komend seizoen wel. Bijlsma heeft zelfs goede hoop dat Meulemans ook na zijn studie bij AFC blijft voetballen.

Wie AFC in ieder geval verlaat, is hoofdcoach Ton du Chatinier. Hij gaat aan het eind van het seizoen naar Spakenburg. ''Maar ik neem geen spelers mee, dat doe ik eigenlijk nooit,'' vertelt Du Chatinier voor de wedstrijd tegen VUC.

AFC heeft met zijn vervanger Cor ten Bosch inmiddels een gesprek gehad over de selectie van volgend seizoen.

Een speler waar Ten Bosch volgend jaar mogelijk niet meer op hoeft te rekenen is Tonnie Cusell. Op hem wordt volgens Bijlsma nadrukkelijk geloerd. AFC heeft geprobeerd hem aan een baan te helpen, maar dat is niet gelukt: ''Het is dus even afwachten wat er met hem gaat gebeuren. Hij heeft veel kwaliteit dus we willen hem graag behouden.''

Zondag bleek dat AFC niet alleen hoeft te teren op spelers van buitenaf. Tweede elftalspeler Michiel Foppen maakte zijn debuut en speelde een verdienstelijke wedstrijd.

Een andere plek die volgend seizoen zeer waarschijnlijk door iemand uit de eigen jeugd wordt ingenomen, is die van derde doelman.

Tweede keeper Edwin van Holten stopt, waardoor Jarik van Zeijst zal doorschuiven naar zijn plek. Derde doelman wordt volgens Bijlsma de huidige keeper van de A1.

Of eerste doelman Raymon van Emmerik ook volgend seizoen bij AFC speelt, hoort Bijlsma komende week: ''Er hebben zich al twee keepers bij ons gemeld, maar daar komt er alleen één van als Raymon vertrekt.''

Bijlsma beseft zich wel dat het gebrek aan kapitaal één van de redenen is waarom AFC nooit kampioen is geworden. Een externe investeerder zal er volgens hem echter nooit inkomen: ''Je moet altijd baas in eigen huis blijven.''

AFC-VUC 2-3

Van meet af aan waren de gastheren de bovenliggende partij. Nadat AFC enkele kansen om zeep had geholpen, kwam het op voorsprong door een penalty van Robert Gehring. Nog geen minuut later wist Sjoerd Jens met een lage volley doelman Van Rhijn te passeren: 2-0. VUC kwam vlak voor rust via Steve Kenepa nog op 2-1.

Vlak na rust straften de VUC-spitsen twee fouten van de AFC-defensie resoluut af: 3-2. AFC drong vervolgens nog wel aan, had zelfs recht op een strafschop, maar kon voorin geen vuist meer maken. Trainer Ton du Chatinier was teleurgesteld: ''We hebben achterin voor sinterklaas gespeeld.''

© Het Parool, 25-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden