Onzekerheid Admirals

Vrijdagavond, in het Olympisch Stadion, spelen de Amsterdam Admirals de laatste wedstrijd van het seizoen. Succesvol was het eerste jaar met vrijdag als speeldag niet.Geen heroïsch moment van een atleet of sportclub blijft in de Verenigde Staten onbeschreven. Friday Night Football is zo'n dankbaar onderwerp. De vrijdagavond-wedstrijden in het American football op middelbare scholen staan garant voor volle tribunes en veel heroïek, dus ook voor volle boekenplanken.

Toch zal geen auteur op het idee zijn gekomen dit jaar een paar maanden in Nederland te vertoeven, om de vrijdagwedstrijden van de Amsterdam Admirals op de voet te volgen. Ook al presenteerden de Admirals voor het seizoen een koerswijziging als een spin-off van het Amerikaanse Friday Night Football.

Heroïsch was het seizoen - dat vanavond eindigt met de thuiswedstrijd tegen Berlin Thunder in het Olympisch Stadion - echter allerminst. Het spelniveau verraadde al in de eerste weken dat de finale, de World Bowl, eigenlijk onhaalbaar was.

En de toeschouwersaantallen kunnen het verhaal ook niet mooier maken. Met de verwachte dertienduizend toeschouwers van vanavond meegerekend, zitten de Admirals onder het gemiddelde van vorig seizoen.

Heroïsch is wellicht alleen het lef waarmee de Admirals een koerswijziging hebben doorgevoerd. Een wijziging die de Admirals kan redden of het begin van het einde is.

In 2010 moeten de zes teams in de NFL Europa financieel gezond zijn en minstens twintigduizend toeschouwers trekken. ''Als we op de oude voet waren doorgegaan, was dat niet gelukt,'' stelt algemeen directeur Stefaan Eskes. ''Het roer moest dus wel om. Het is alles of niets. Of we halen de doelen of de NFL heeft genoeg reden ons op te heffen. Daar zijn we ons van bewust.''

De Admirals richtten zich dit seizoen niet op de grote massa, wel op specifieke doelgroepen: studenten en 'young professionals'.

Die laatste groep werd al met succes naar de Arena gelokt. Zo werden dit seizoen meer duurdere kaarten verkocht en vallen de inkomsten uit kaartverkoop alleszins mee.

De studenten gaven echter nog niet thuis. Eskes: ''Misschien moeten we de communicatie naar die groep veranderen. Maar we hebben met een daling van de toeschouwersaantallen rekening gehouden. Het duurt zeker een jaar voordat je de vruchten kunt plukken na een koerswijziging.''

Hoe mooi de verhalen over de NFL ook kunnen zijn, in werkelijkheid is en blijft de American footballunie een zakelijke onderneming waarin geld boven passie gaat. Of zoals Eskes zegt: de Admirals zijn geen sportclub, maar een sales-onderneming.

De NFL geneert zich niet bij het opheffen van zulke 'dochterondernemingen' in Europa. Eerder werd de stekker al uit Londen Monarch, Barcelona Dragons en Scottish Claymores getrokken. En werden teams in Keulen (Centurions) en Hamburg (Sea Devils) uit de grond gestampt.

Voor de Admirals is het zaak zich zo in de NFL Europa te nestelen dat de miljardenorganisatie in de VS niet meer om de ploeg heen kan. Dat lijkt komend jaar belangrijker dan ooit te worden, gezien de mogelijke uitbreiding van de competitie - hoogstwaarschijnlijk met twee Duitse teams. Eskes: ''In de wandelgangen hoor je wel of het dan nog verstandig is de Admirals als enige niet-Duitse ploeg te handhaven. Dat is een legitieme gedachte. Onze losse band binnen de NFL Europa wordt dan nog losser.''

Maar de Amsterdammers hebben ook een pluspunt: het is niet de slechtste organisatie binnen de NFL Europa. ''Alleen Frankfurt en Rhein Fire doen het beter,'' aldus Eskes. ''Het is wel zaak om ons onmisbaar te maken. Alleen dan kunnen we rustig vooruitkijken.''

Vanavond sluiten de Admirals het seizoen af in het Olympisch Stadion. De Arena was in juni - ondanks een contract met de Admirals - al volgeboekt in de weekeinden. De eerste twee weken van deze maand traden de Toppers op, morgenavond staat er een concert van Justin Timberlake op het programma. Deze problematiek zal alleen maar toenemen, omdat de Arena meer dan honderd evenementen per jaar wil organiseren.

Het is voor Eskes dan ook een serieuze optie om volgend seizoen meer of zelfs alle wedstrijden in het Olympisch Stadion te spelen - ook al loopt het contract met de Arena nog een jaar door.

Het Olympisch Stadion moet dan wel de nodige verbeteringen ondergaan. Daarover wordt met de gemeente onderhandeld. ''De kleedkamers zijn bijvoorbeeld gebouwd voor voetbalelftallen. Ons team is twee keer zo groot. Het Olympisch Stadion is als locatie wel geschikt als Admirals-honk. We kunnen daar wel een college-achtige sfeer creëren.''

College-football, ook dat is een dankbaar onderwerp voor sportschrijvers. Zij zullen echter, net als de NFL een jaartje kritisch toekijken hoe het gaat, voordat ze een poging ondernemen de collectie sportboeken aan te vullen. Het heldenepos van de Admirals moet nog geschreven worden.

© Het Parool, 15-06-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden