Onsmakelijk spandoek van Ajaxfans veroorzaakt ophef

Ajax zegt weinig te kunnen doen tegen onsmakelijke spandoeken die in delen het stadion worden ingesmokkeld. De supportersvereniging van Feyenoord vindt dat Ajax beter moet controleren.

Rob Rombouts
Voor het duel demonstreert vak 410 tegen het verbod op de aanwezigheid van Feyenoordfans in het stadion. Beeld Amaury Miller
Voor het duel demonstreert vak 410 tegen het verbod op de aanwezigheid van Feyenoordfans in het stadion.Beeld Amaury Miller

Een spandoek gisteravond tijdens het bekerduel Ajax-Feyenoord (3-1) veroorzaakte consternatie. Op het doek staken Ajaxfans de draak met een vorig jaar aan kanker overleden 54-jarige Feyenoordsupporter, 'Rooie Marck'.

Dat stak, helemaal omdat Ajaxdirecteur Edwin van der Sar in de rust opriep 'op te staan tegen kanker'. Ajaxsupporters uit vak 410 ontstaken vuurwerk dat een rode pluim achterliet en hingen een dundoek op met de tekst: 'Onze rook is rooier dan Rooie Marck'.

Geen impulsieve daad
Ajax vindt het spandoek verschrikkelijk, zegt een woordvoerder. 'Maar het is een illusie om te denken dat je stukjes stof die om de heupen zijn geknoopt tussen vijftigduizend mensen kunt tegenhouden.' Ajax doet onvoldoende om dit soort spandoeken te weren, zegt Joop Verschuuren, manager van de supportersvereniging Feyenoord. 'Leuk voor de familie. Over dit spandoek is lang nagedacht. Dit is geen impulsieve daad. Ajax laat dit elke keer gebeuren. Eerder was er al een spandoek over bommen op Rotterdam.'

De grote 'sfeerdoeken' die over een heel vak worden getrokken, worden tevoren wel beoordeeld door Ajax. Over kwetsende teksten van Feyenoorders, zoals over de in de gracht gevallen Ajax-supporter, zegt Verschuuren: 'Malloten zijn overal.' Om een 'spandoekescalatie' te voorkomen hebben Ajax en Feyenoord afgesproken terughoudend te reageren. Ondanks opwinding vooraf over de (verboden) komst van Feyenoordsupporters, bleef het rustig.

140 fans geweigerd
Op de tribunes zaten enkele Feyenoordfans maar een clubshirt werd niet gesignaleerd. Verschuuren: 'Dat zou ook niet zo slim zijn geweest.' Tweehonderd bezoekers werden na het scannen van de barcode van hun kaartje tegengehouden in verband met mogelijke zwarthandel. Zestig van hen konden na het tonen van een club- of seizoenskaart met legitimatie alsnog naar binnen. Gasten in een skybox werd gevraagd het stadion te verlaten.

Het ging om Feyenoordfans die zich 'misdroegen en zich niet aan de huisregels hielden', aldus Ajax. Zes Ajaxfans werden aangehouden voor relatief kleine vergrijpen als bezit van een mes, vuurwerk of fakkels en verstoring van de openbare orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden