Plus

Onrust bij Jumbo-Visma door coronastress? ‘We doen alles om niet besmet te raken’

Jumbo-Visma begint de Tour de France met coronastress. Sportief directeur Merijn Zeeman testte vlak voor vertrek naar Kopenhagen positief. Onrust in de ploeg? ‘Iedereen gaat met zijn eigen manier om met de factor corona.’

Daniël Dwarswaard
Alle renners die de Tour rijden, worden voor de start getest. Beeld BELGA
Alle renners die de Tour rijden, worden voor de start getest.Beeld BELGA

Wout van Aert zit op zijn hotelkamer voor een virtuele persconferentie en klopt met zijn vuist op de houten tafel. Voorlopig zijn alle renners van Jumbo-Visma gezond. Maar het dagelijkse testen op corona gaat bij Jumbo onverminderd voort.

Elke dag kan zo bezien fataal zijn. Het nieuws dat sportief directeur Merijn Zeeman positief heeft getest, is net wereldkundig gemaakt. Natuurlijk is de Belgische kopman van de ploeg geschrokken dat de grote sportieve baas van de ploeg voorlopig niet aanwezig is. “Maar we gaan hier al twee jaar mee om. We doen alles wat in onze macht ligt om niet besmet te raken.”

Zeeman zat gisteren nog even op zijn fiets toen hij het resultaat van zijn zoveelste test binnen kreeg: positief. Terwijl hij steeds negatief had getest, ook een zelftest dezelfde ochtend was nog negatief. “Gelukkig was ik nog niet in Kopenhagen en ben ik er op tijd uitgepikt.”

Dagelijks testen

Dinsdag vlogen renners en stafleden naar Denemarken. Zónder Zeeman dus. Hij kwam de laatste dagen niet meer in contact met de renners. “Daar ben ik wel heel blij mee,” zegt Zeeman vanuit huis. “Al is het natuurlijk geen garantie. Renners kunnen op elk moment besmet raken. We houden vast aan ons protocol van dagelijks testen.”

Alle renners die de Tour rijden, worden voor de start getest. Op de tweede en derde rustdag gebeurt dat nog een keer. De protocollen zijn wel soepeler dan eerst. Voorheen was het zo dat een ploeg de Tour moest verlaten bij twee positieve gevallen binnen de ploeg. Die regel is overboord.

Verder belangrijk: een positief geteste renner kan in bepaalde gevallen alsnog in de Tour blijven. Dan moet die renner sowieso geen klachten hebben. En uit de test moet blijken dat hij niet meer besmettelijk is. Zeeman: “Een goede aanpassing. Het geeft ons net wat meer lucht.”

Primoz Roglic

Heeft de positieve test voor stress gezorgd in de ploeg? Zeeman: “Het is vooral heel vervelend. Renners gaan allemaal op hun eigen manier om met de factor corona. De een kan het vrij makkelijk naast zich neerleggen, de ander is er wat meer mee bezig. Het is heel wisselend. Maar het is natuurlijk ook niet nieuw.”

Vooralsnog test kopman Primoz Roglic negatief. “Corona is er nog altijd, zoals we weten,” zegt de Sloveen. “Gelukkig heb ik negatief getest en laten we hopen dat het voor de rest ook zo blijft. We houden ons aan de maatregelen, de rest is niet in onze handen. Ik ga me er niet te veel zorgen over maken.”

Zeeman had in 2020 ook corona. Toen was hij heel ziek. Nu heeft hij wat keelpijn, maar voelt hij zich niet heel beroerd. Zijn werk als sportief directeur gaat vanuit huis gewoon door. “Natuurlijk is dat niet ideaal, maar we moeten het ermee doen. Gek gezegd is het meeste werk al gedaan. Het raceplan ligt klaar. Alle gesprekken zijn gevoerd. Nu moet het op de weg gebeuren.”

Zodra Zeeman negatief test, hoopt hij weer aan te sluiten. Dat zal dan zijn als de Tour weer op Frans grondgebied is. “Ik ben hier al maanden mee bezig, maar ik wil vanzelfsprekend niemand in gevaar brengen. De ploeg is met Grischa Niermann, Frans Maassen en Arthur van Dongen ook in goede handen. Ik sluit zoveel mogelijk online aan. Liever ben je er bij, maar het is nu niet anders.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden