Onderzoek stadion AZ: was wachten tot dak zou bezwijken

Het was wachten totdat het dak van het AZ-stadion zou instorten. Die harde conclusie is te trekken uit het onderzoek van Royal HaskoningDHV.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het bedrijf deed onderzoek naar de oorzaken van het instorten van een deel van het dak van het stadion op 10 augustus vorig jaar. Royal HaskoningDHV concludeerde in een tussenrapport al dat een combinatie van harde wind en constructiefouten de oorzaak was. Het eindrapport bevestigt dat en gaat zelfs nog verder

Volgens de onderzoekers is de constructie waarschijnlijk, kort na de opening van het stadion in 2006, al verzwakt door een storm. De belangrijkste oorzaak van de instorting is dat de lassen te dun zijn uitgevoerd. Ontwerpfouten bij de verbindingen hebben bijgedragen aan de instorting, stellen de onderzoekers. Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, zou het zijn ingestort.

Meerdere bouwbedrijven die aan het stadion hebben gewerkt, wezen naar elkaar en staken niet de hand in eigen boezem. Jan de Roos, voormalig eigenaar van het gelijknamige staalmontagebedrijf stelde vorig jaar bijvoorbeeld dat hij niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het instorten van het AZ-dak. Wel geeft De Roos aan dat er in Alkmaar ‘op het randje’ werd gebouwd. “Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan.”

“Het moest zo goedkoop mogelijk. Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan, een echte zakenman. Uiteindelijk kon het qua keuring en inspectie door de beugel, maar de marges waren dun. Bouwbedrijven stonden en staan behoorlijk onder druk om zo goedkoop mogelijk te leveren. Daar had ik ook last van, je moet sterk in je schoenen staan wil je ‘nee’ zeggen tegen een grote opdrachtgever. Ik had indertijd honderd man in dienst, dan pak je veel aan.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Leeg stadion

Het stadion van AZ stortte in op zaterdag 10 augustus. “We zijn nog altijd ongelooflijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen,” reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. “Nu kunnen we een nieuwe stap gaan zetten. In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons nu op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de coronacrisis achter ons hebben gelaten.”

AZ deelt de conclusies van het eindrapport. “Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht,” zegt Eenhoorn. “Daardoor is duidelijkheid ontstaan over de oorzaak”

AZ week voor de winterstop voor thuiswedstrijden in de eredivisie uit naar het stadion van ADO Den Haag. De club keerde terug naar het eigen stadion, nadat het dak was verwijderd. Een vergunning voor de bouw van een nieuw dak is inmiddels binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden