Punt voor punt

Onder dreiging van Justitie schorst FIFA derde hoogwaardigheidsbekleder

De ethische commissie van de Fifa heeft na Sepp Blatter en Michel Platini nu ook Worawi Makudi voor negentig dagen geschorst. Hij is voorzitter van de Thaise voetbalbond. Onder druk van justitie maakt de voetbalbond eindelijk werk van corruptiebestrijding.

Worawi Makudi Beeld anp
Worawi MakudiBeeld anp

Wat heeft Makudi gedaan?
De Thai zou de uitzendrechten hebben geëist van een interland in Bangkok tussen Thailand en Engeland, in ruil voor zijn stem. De Engelsen kregen in december 2010 bij de WK-toewijzing slechts twee stemmen van de Fifa. Rusland won de verkiezing voor het WK van 2018 met dertien stemmen. De geplande oefeninterland tussen Engeland en Thailand ging niet door, maar Makudi wilde zich laten omkopen. Ook zou hij documenten hebben vervalst voor zijn herverkiezing in 2013. De 63-jarige Makudi maakte tussen 1997 en mei van dit jaar deel uit van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. Makudi mag negentig dagen geen enkele voetbalgerelateerde activiteit doen, net als Fifa-baas Sepp Blatter, diens rechterhand Jérôme Valcke en Uefa-preses Michel Platini. Zij kregen vorige week een voorlopige schorsing van drie maanden.

Wat houdt de schorsing in?
De heren mogen negentig dagen niet op kantoor en in stadions verschijnen. In eerste instantie is de schorsing een straf met veel publicitaire waarde. Blatter had zijn vertrek al aangekondigd, maar na een dienstverband van veertig jaar moet hij waarschijnlijk via de achterdeur weg. Platini wilde Blatters opvolger worden bij de Fifa, maar ook hij is nu besmeurd en zijn loopbaan als voetbalbestuurder lijkt voorbij. Makudi is de volgende die wordt geschorst. Het verbod om op kantoor te verschijnen betekent ook dat pogingen om eventuele andere schandalen te verbloemen, worden bemoeilijkt. De geschorsten zijn fysiek niet meer aanwezig op de burelen, hun invloed is tanende.

Waarom maakt de Fifa nu schoon schip?
Het is voor het eerst dat de ethische commissie van de Fifa hooggeplaatsten schorst. Zowel de Amerikaanse als de Zwitserse justitie heeft de Fifa in het vizier, dus om nog enige geloofwaardigheid te hebben moet de Fifa zelf ook straffen uitdelen. Journalisten beweren al jaren dat corruptie en nepotisme de Fifa beheersen. Dat is uiteraard vervelend, maar nu justitie de tanden erin zet, komen er harde bewijzen en wordt er gestraft. Grote sponsoren willen niet meer met de Fifa worden geassocieerd.

Kan de Fifa écht schoon schip maken?
Dat is heel moeilijk, want de organisatiecultuur is doordrenkt van zelfverrijking, achterdocht en vriendjespolitiek. Wie zich in zo'n cultuur omhoog werkt, moet daaraan haast wel meedoen en is bij voorbaat eigenlijk al verdacht. Ook de tijdelijke vervanger van Blatter, de Kameroener Issa Hayatou, is al in verband gebracht met omkoping. Die organisatiecultuur bij de Fifa was al verziekt toen Blatter nog de onderknuppel was van João Havelange, die van 1974 tot 1998 de scepter zwaaide bij de Fifa. Blatter zelf leerde het spel van verdelen en heersen van de familie Dassler, de oprichters van Adidas. Horst Dasslers idee van marketing was: hoe meer atleten Adidas-spullen dragen, hoe beter het voor het bedrijf is. Hij bracht nauwkeurig in kaart welke sportbestuurders hij nodig had om zijn spullen te pushen. Daartoe liet hij hen bespioneren. Ook atleten liet Dassler bespioneren. Dat is de leerschool van de Fifa geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden