Update

OM: verdachte bezetting De Toekomst moet 770 euro boete betalen

Het OM vindt dat Brian I. (29) een boete van 770 euro moet betalen voor het bezetten van De Toekomst. Hij is de eerste Ajaxsupporter die donderdag terechtstaat voor het incident voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV. Even leek het nog of de zaak misschien helemaal niet behandeld zou worden.

Maarten van Dun
Een aantal supporters forceerde een hek om zich toegang tot De Toekomst te verschaffen Beeld anp
Een aantal supporters forceerde een hek om zich toegang tot De Toekomst te verschaffenBeeld anp

Nee, een angstaanjagende hooligan is Brian I. nu niet bepaald. En toch wordt de jongeman met smalle schouders en kort zwart haar sinds 4 oktober zo gezien door zijn collega's, zegt hij. 'Het heeft zware impact op mij gehad, ik heb een officiële waarschuwing gehad op mijn werk, terwijl ik daar mijn centjes verdien. Ik werk met privacygevoelige informatie en heb een afdeling te runnen. De uitspraak hier bepaalt mijn toekomst bij mijn werkgever.'

Hij was zich niet bewust van het feit dat hij helemaal niet op De Toekomst mocht zijn, die zondag in oktober, waar hij was om een statement te maken tegen het supportersbeleid van Ajax. Volgens zijn advocaat Juriaan de Vries kan zijn cliënt niets worden verweten: 'Er is daar niemand die heeft gezegd 'Brian, oprotten hier'. Hij heeft niet aan een hek staan sjorren en heeft niemand willen intimideren.'

Niet-ontvankelijk
Dat er weinig bewijs is dat I. aan die openlijke geweldpleging meedeed, zag ook de officier van justitie wel, die ook wel rekening wil houden met de twee dagen die hij in de cel doorbracht. Hij vindt daarom een boete van 770 euro op zijn plaats voor lokaalvredebreuk en verstoring van de openbare orde.

Even leek het nog of de zaak tegen I. en drie van zijn kompanen helemaal niet behandeld hoefde te worden: de advocaten wilden dat het OM niet-ontvankelijk zou worden verklaard, omdat het OM 'fundamentele rechten' van de verdachten zou hebben geschonden.

Tien supporters
De advocaten doelden daarmee op de soms drie dagen die hun cliënten in de cel zaten na hun aanhoudingen. Dat gebeurde omdat het OM alle 126 verdachten openlijke geweldpleging ten laste legde, een strafbaar feit waarvoor iemand enkele dagen mag worden vastgehouden. Volgens de advocaten had dat nooit mogen gebeuren, want direct na het incident was immers al duidelijk dat lang niet alle Ajax-fans het hek van De Toekomst forceerden.

De rechter volgde dus de lijn van het OM, 'al moest hij daar wel even over nadenken'. 'Het is natuurlijk niet niks dat 126 mensen met stadsbussen zijn vervoerd en in de cel gezet,' zei rechter Dondorp. De rechter zei een en ander te overwegen, voor hij donderdagmiddag om 16.00 uur uitspraak zal doen in de zaken van de tien supporters die vandaag terechtstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden