live

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion

Lees in dit blog alles over de Olympische Winterspelen in PyeongChang (Zuid-Korea) en de terugkeer in Nederland van de Oranje sporters.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Terugblik

  Het Olympisch team kreeg maandagavond in het ijskoude Olympisch Stadion in Zuid een hartverwarmend ontvangst. Van heinde en verre kwamen enkele honderden liefhebbers van het langebaanschaatsen, snowboarden, skeleton en shorttrack naar de huldiging.

 2. Vader van Sven Kramer

  De vader van Sven Kramer was er niet bij in Korea maar wel bij het huldigen van het team NL. Thuis voelde Yep de pijn van zijn zoon toen die geen goud won op de 10 km.

  "Teleurstellend voor hem. Maar ik ben heel trots dat hij wel goud haalde op de vijf. Het was ook een mooie avond in het Olympisch stadion."

 3. Dringen

  Het was dringen na afloop voor interviews met Ireen Wüst na de ceremonie.

 4. Huldiging olympiërs begonnen

  De Nederlandse olympiërs zijn in het Olympisch Stadion gehuldigd. Voor honderden toeschouwers en onder leiding van chef de mission Jeroen Bijl betraden de atleten het podium op de aangelegde Coolste Baan van Nederland.

  Min of meer in volgorde van succes werden de 'helden' van Pyeongchang naar voren geroepen. Ireen Wüst, winnares van goud op de 1500 meter en zilver (3000 en ploegachtervolging) kwam met de vaderlandse vlag als laatste naar binnen.

  Namens sportkoepel NOC*NSF stak André Bolhuis zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Het was fantastisch wat jullie hebben laten zien," sprak de voorzitter. "Geweldig. Jullie mogen trots zijn op de manier waarop jullie ons land in de internationale sportwereld hebben vertegenwoordigd."

  Bijl wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. "Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan.''

  Sven Kramer analyseerde zijn optredens nog een keer. "De eerste week met goud op de 5000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn 'hattrick' op de 5 km."

  In verband met het naderende wereldkampioenschap sprint in China waren enkele schaatsers achtergebleven in Azië, onder wie Kjeld Nuis en Jorien ter Mors. Nuis, twee keer goed voor goud, bedankte via een filmpje wel de toegestroomde fans in Amsterdam.

 5. Polonaise

  Fans van schaatsster Carlijn Achtereekte lopen de polonaise op de Coolste Baan voor de huldiging van de olympische sporters na de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.

 6. Het Olympisch Stadion, waar de sporters welkom worden geheten, begint vol te lopen met mensen met vlaggen en spandoeken en dikke wollen mutsen.

 7. Twintig medailles

  Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Kjeld Nuis, de schaatser die goed was voor twee gouden plakken, ontbreekt in Amsterdam. Hij moet naar China waar volgende week het WK sprint wordt verreden.

 8. In levende lijve

  Karin van Groningen uit Emmeloord (r) heeft twee weken lang elke dag naar de Olympische Spelen gekeken, ook op haar werk in de kinderopvang, zegt haar collega Melissa Koopmans. Vooral snowboarden was favoriet bij Karin: "Leuk om ze nu binnen te halen en in levende lijve te zien. Nu ga ik het hier afsluiten."

 9. Schiphol

  De olympische ploeg is geland.

 10. 'Enorme domper'

  Richard Schoenmaker, de broer van Lotte van Beek, en zijn vrouw Carola met hun drie dochters Maud, Floor en Xanne hebben gezien hoe Lotte op een honderdste na vierde werd op de 1500 meter.

  "Het was heel fijn dat we er net waren. Het was voor haar een enorme domper en we konden haar erdoor heen helpen. Daarna kreeg ze zilver bij de ploegenachtervolging. Alleen waren wij er toen niet meer bij. Maar we waren er voor haar op een belangrijk moment," aldus Carola.