Plus

Oefenwedstrijden profclubs amper in trek

Ajax speelt donderdagavond de eerste wedstrijd met publiek in een half jaar. Alle kaartjes verkocht? Waarschijnlijk niet. De lol van een wedstrijdbezoek is er door alle restricties wel af, blijkt uit de tegenvallende aantallen fans in de voorbereiding. ‘Je moet wel heel graag voetbal willen zien op dit moment.’

Mark Caldenhoven
In een lege Johan Cruyff Arena oefende Ajax tegen RKC Waalwijk. Beeld Pim Ras Fotografie
In een lege Johan Cruyff Arena oefende Ajax tegen RKC Waalwijk.Beeld Pim Ras Fotografie

Bij Ajax liep het nog niet bepaald storm voor de 4500 beschikbaar gestelde kaarten voor de eerste wedstrijd met publiek - vanavond tegen FC Utrecht - in bijna een half jaar. Supporters krijgen daardoor zelfs de mogelijkheid een extra entreekaart aan te schaffen. Bij traditieclub Heerenveen, volksclub Go Ahead Eagles en topclub PSV? Vrijwel nergens is het dringen om na maanden van isolement weer een glimp van de plaatselijke trots op te vangen.

Feyenoord, club van het trouwe Legioen, dan? Daar werd de verkoop van de aanvankelijk 7000 beschikbare tickets twee dagen voor de wedstrijd tegen Sparta op last van burgervader Ahmed Aboutaleb niet alleen teruggeschroefd tot 3000, maar ook stopgezet.

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Of de animo afneemt? “De honger naar voetbal is er zeker nog,” stelt een woordvoerder van de club. “Dat concluderen we vooral uit het feit dat we richting de 30.000 seizoenkaarten gaan. Maar de situatie is nu zo dat mensen te maken hebben met beperkingen. Je kunt niet naast je vrienden lekker in het stadion zitten, er is de mondkapjesplicht, de extreme hitte en de schoolvakantie. Je moet wel heel graag voetbal willen zien op dit moment.”

Corona schroeft niet alleen het aantal beschikbare plaatsen in het stadion terug, het virus is er direct of indirect ook de reden van dat ook die flink gereduceerde capaciteit niet of nauwelijks gehaald wordt. Is het niet de angst voor een besmetting, dan zijn het wel de aan corona gekoppelde restricties die een stadionbezoek minder aantrekkelijk maken.

Fans van FC Twente. Beeld BSR Agency
Fans van FC Twente.Beeld BSR Agency

Ja, het is vakantie, de bouwvak is in volle gang en in voorgaande jaren trok de oefencampagne ook zelden volle tribunes. In deze tropische omstandigheden komen de supporters bovendien niet bij een stadion uit voor een beetje verkoeling. Wie verplicht is om een uur voor de wedstrijd het toegewezen stoeltje te bezetten en nauwelijks nog te verlaten, vraagt haast om een zonnesteek.

Ontmoetingsplek

Familieleden die een seizoenkaart hebben, ontspringen de dans nog enigszins. Zij kunnen naast elkaar plaatsnemen. “Maar voetbal is veelal ook een ontmoetingsplek van vrienden,” benoemt Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland, de grootste reden voor het gebrek aan belangstelling voor de oefencampagne. “Je gaat er vaak heen met je maten, om te kletsen, een biertje te drinken, samen te juichen en samen te balen. Dat kan alleen niet meer. En dat raakt in essentie waarvoor je naar het stadion gaat. Als dat niet kan, is de lol er wel af. Nu gaat het sportief nog nergens om. Maar waar het wel om gaat, is dat clubs uit deze periode hopelijk aanknopingspunten halen om voetbal niet alleen veilig, maar ook leuk te maken, want de competitiestart nadert alweer met rasse schreden.”

Maar je kijkt toch als liefhebber? Nee, lang niet alle seizoenkaarthouders komen voor die ene smaakmaker of om te zien of de gegenpressung van de nieuwe Duitse trainer al werkt. Het is vaak onderdeel van een sociaal gebeuren. En de richtlijnen van nu ontdoen voetbal juist van dat sociale aspect, waardoor de grootste vermaakindustrie van Nederland flink inboet aan haar grootste charmes.

Evaluatie

Dat is ook wat supportersgroepen in evaluaties met clubs laten doorschemeren. Het groepsgevoel en de dynamiek daarvan verdwijnen voor fanatieke fans als ze afstand van elkaar moeten houden. Meerdere clubs verwachten daarom ook dat velen van hen zich rond en tijdens competitieduels op plekken zullen vestigen waar veel meer mogelijk is.

Feyenoord-fans met mondkapje bij het oefenduel met Sparta. Beeld Pim  Ras Fotografie
Feyenoord-fans met mondkapje bij het oefenduel met Sparta.Beeld Pim Ras Fotografie

Het zijn niet eens zozeer de obstakels die genomen moeten worden om in het stadion te geraken, maar vooral de verplichte passieve houding die de rentree tot één grote hindernis maakt. De tijdzones, het vaste stoeltje, schoonmakers, een verplicht mondkapje; supporters dienen zich haast als robots te gedragen. Ook omdat bij recidive zelfs een stadionverbod kan volgen op verbale uitspattingen. Kun je dat handhaven als straks weer in de slotseconden wedstrijden worden beslist?

Het echte voetbalgevoel is er voorlopig niet meer. De beperkingen hangen als een sluier over de sport. En het is maar te hopen dat die sluier verdwijnt wanneer er straks weer om de knikkers gespeeld gaat worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden