PlusAchtergrond

Novak Djokovic is voor nu vrij en speelgerechtigd, maar het laatste woord is er nog (lang) niet over gesproken

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Novak Djokovic mag het immigrantenhotel uit, het land in en aan de Australian Open meedoen. De affaire is echter nog lang niet afgesloten.

Rik Spekenbrink

Na een week soebatten heeft de rechter gesproken. We zien Djokovic volgende week alsnog in actie op de Australian Open?

Dat is op dit moment inderdaad de stand van zaken. Maar het kan morgen weer anders zijn. De rechtszaak ging tussen Novak Djokovic en het ministerie van Binnenlandse Zaken, en draaide om de rechtmatigheid van het weigeren van een visum voor de Servische nummer 1 van de wereld. De douane heeft dat niet goed gedaan, oordeelde de rechtbank, Djokovic mocht snel het immigrantenhotel waarin hij al dagenlang vastzat verlaten. Hij krijgt een visum en kan vanaf volgende week maandag meedoen aan de Australian Open.

Maar al in de papieren beschietingen voorafgaand aan de zitting meldde het ministerie dat áls de rechter Djokovic in het gelijk zou stellen, er nog andere mogelijkheden zouden zijn om diens visum alsnog in te trekken. En dat wordt nu ook serieus overwogen. De minister van Immigratie, geen partij in de zaak, heeft die persoonlijke bevoegdheid namelijk ook.

Een andere mogelijkheid is dat de minister van Binnenlandse Zaken zelf tegen deze uitspraak in beroep gaat. Aangezien de kwestie een enorme politieke lading heeft gekregen, is niet uitgesloten dat de regering het er niet bij laat zitten. Volgens de krant The Age wordt door de regering maandag echter geen beroep meer aangetekend of andere actie ondernomen. Mogelijk later in de week wel.

Waarom kreeg Djokovic gelijk?

Bij de inhoudelijke behandeling ging het vooral over de gevolgde procedure. Djokovic probeerde als niet-gevaccineerde speler aanspraak te maken op een medische vrijstelling, want eigenlijk moet iedereen die aan de Australian Open meedoet, zijn ingeënt tegen corona. De tennisser diende met succes een vrijstellingsverzoek in en stapte vorige week in het vliegtuig. Bij aankomst in Melbourne werd zijn visum echter afgewezen.

De douane had Djokovic in de nachtelijke ondervraging na zijn landing meer tijd moeten geven, zegt de rechter nu, in ieder geval een uur langer. En: de tennisser heeft voor vertrek alles gedaan wat hij volgens de regels van het toernooi moest doen. En dus wordt het beroep van Djokovic toegewezen.

Het is ter zitting niet gegaan over inhoudelijke vragen rond die vaccinatiestatus van Djokovic. Die zegt op 16 december 2021 positief te hebben getest op corona, en zich daardoor niet tijdig te hebben kunnen laten vaccineren. Dat hem dat vanaf die datum sowieso niet meer op tijd was gelukt, bleef onbesproken. Dat hij vanuit principiële overwegingen überhaupt nooit van plan was zich te laten inenten, ook niet. En dat Djokovic op 16, 17 en 18 december in het openbaar verscheen op diverse promotionele activiteiten, evenmin.

De rechter bekeek kortom niet of Djokovic terecht of onterecht een medische vrijstelling kreeg, of naar zijn uitspraken en gedragingen van de afgelopen tijd, maar puur naar de vraag of op het vliegveld van Melbourne vorige week juist is behandeld. En dat is niet het geval.

Hoe verschijnt Djokovic na deze soap aan de start?

Dat is de vraag. Hij heeft vier dagen vastgezeten in een hotel, waar hij niet kon trainen. Dat lijkt te overzien voor de twintigvoudig grandslamwinnaar. De mentale component is minstens zo interessant. Veel Australiërs waren al geen fan van Djokovic. Dat hij nu op deze manier het land binnenkomt, valt niet bij iedereen goed. Op Melbourne Park kan de sfeer vijandig worden, want de serieuze groep Servische inwoners van de stad steunt Djokovic uiteraard wel fanatiek.

Daarnaast wacht de de speler nog een reeks persconferenties, waar de media andere vragen zullen stellen dan de rechter en waar de publieke opinie verder kan worden gevormd. Want behalve de Australische regering, heeft ook Djokovic nog genoeg uit te leggen. Onder die druk een toernooi spelen zal niet meevallen, al heeft hij voor hetere vuren gestaan. Voorlopig is het de komende dagen eerst de vraag wat de Australische regering doet. Neemt die dit pijnlijke verlies, of slaat die keihard terug?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden