PlusInterview

Nog niets is beslist na de eerste test, weet Steven Kruijswijk

Drie Alpenreuzen waren donderdag niet genoeg om de favorieten uiteen te drijven. De Colombiaan Egan Bernal sloeg een gaatje, maar Steven Kruijswijk bleef overeind. ‘Mijn benen zijn aardig gesloopt.’

Daan Hakkenberg
 Steven Kruijswijk, met in zijn wiel geletruidrager Julian Alaphilippe, aan het begin van de beklimming van de Galibier.   Beeld Christophe Ena/AP
Steven Kruijswijk, met in zijn wiel geletruidrager Julian Alaphilippe, aan het begin van de beklimming van de Galibier.Beeld Christophe Ena/AP

Na drie monsterbeklimmingen in de Alpen perst Steven Kruijswijk er op het laatste oplopende stukje nog een klein eindsprintje uit in de hoop een paar tellen terug te pakken op Egan Bernal. Die blijkt op de Galibier de enige die de kracht heeft om weg te komen uit de groep met favorieten. Terwijl zijn landgenoot Nairo Quintana vooraan de ritzege pakt, rijdt Bernal een halve minuut weg en springt zo over Kruijswijk heen in het klassement.

Sneller dan je na zo’n loodzware dag zou verwachten – hij is nog geen vijf minuten over de ­finish – is Kruijswijk alweer op adem. Hij vertelt wat hij heeft gezien en hoe de benen van de favorieten nu moeten aanvoelen. “Als ik bij de favorieten hoor, zijn die van mij aardig gesloopt. Het was een lastige dag met drie van die lange cols.”

Hoogspanning

Is er dan toch wat twijfel geslopen in het hoofd van de kopman van Jumbo-Visma? Merijn Zeeman, ploegleider en trainer van Kruijswijk, analyseert na afloop als volgt: “Bernal was vandaag beter, Geraint Thomas is de regerend Tour­winnaar en Thibaut Pinot was de beste in de Pyreneeën. Laat Steven maar in deze rol als outsider. Hij moet echt op z’n best zijn om zo hoog mogelijk te eindigen.”

En dat was Kruijswijk, naar eigen zeggen, niet in de etappe over de Col de Vars (2109 meter), Izoard (2360) en Galibier (2642). “Ik voelde me niet super vandaag.”

Het is de aanval van Bernal, op iets meer dan drie kilometer van de top van de Galibier, die de groep met favorieten onder hoogspanning zet, waarna het tempo nog verder wordt opgeschroefd. Kruijswijk: “Ik kon gelukkig mee. Toen was het proberen de schade te beperken op Bernal, maar ik moest daarbij ook weer niet te veel risico’s nemen.”

Want in het man-tegen-mangevecht dat pas vlak onder de top van de Galibier losbarst, is geen ruimte voor opportunisme. Met een onbezonnen aanval of een iets te overmoedige ­inspanning op 2500 meter hoogte kun je als klassementsrenner je eigen doodvonnis tekenen. “Eén voor één haken de mannen achter je af. Dan komt het aan op zo’n laatste stukje van de Galibier, terwijl het kilometers­lange klimmen zijn. Niemand durft vroeg te gaan, omdat ze bang zijn zichzelf tegen te komen,” zegt Kruijswijk.

Ook Zeeman ziet dat de favorieten aan elkaar gewaagd zijn en dat Kruijswijk zich tussen hen prima staande houdt. Het verschil met Bernal noemt hij ‘marginaal’. “Op de Galibier zat iedereen op z’n limiet, ze geven elkaar weinig toe. Het is de komende dagen wachten totdat iemand er echt boven uitsteekt of een zwak moment heeft.”

Goede dag

Op de Galibier is dat alleen geletruidrager Julian Alaphilippe, die vlak onder de top zijn concurrenten moet laten gaan, maar in de afdaling ziet Kruijswijk de Fransman opeens rechts voorbij schieten. Niemand, ook Kruijswijk niet, staat ervan te kijken dat de meesterdaler bergaf zijn achterstand weet goed te maken.

Kruijswijk heeft echter ook gezien dat Alaphilippe dicht bij het punt is gekomen dat hij definitief moet afhaken. Kruijswijk: “Ik weet wat eraan komt de komende dagen. Dan zijn er geen afdalingen om terug te komen. Misschien dat hij daar breekt.”

Hoe meer Kruijswijk praat en hoe langer hij het verdict van de eerste etappe door de Alpen op zich laat inwerken, hoe meer de twijfel van kort na de finish verdwijnt. “Alleen Bernal heeft tijd teruggepakt en van de anderen was niemand in staat om hem te volgen. Ik heb gedaan wat ik kon om bij de favorieten te blijven. Voor mij was het een goede dag. Uiteindelijk was ik toch niet zo slecht als ik vooraf dacht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden