NOC geeft schaatsers hogere bijdrage, bobbers buiten de boot

De langebaanschaatsers krijgen in de komende olympische cyclus tot Pyeongchang 2018 het meeste geld van NOC*NSF. Shorttrack kan op een iets hogere bijdrage rekenen, maar het bobslee valt helemaal buiten de boot en voor de skiprogramma's loopt de financiële ondersteuning eveneens terug. Dat blijkt uit de verdeling van de topsportgelden voor de wintersportbonden die de sportkoepel dinsdag naar buiten bracht.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Langebaanschaatsen krijgt de hoogste prioriteit. 'Direct na Sotsji zeiden we al dat er als gevolg van het enorme succes op ons gejaagd gaat worden. Dat vraagt om meer armslag en nog diepere samenwerking met de KNSB en de merkenteams', aldus technisch directeur Maurits Hendriks.

Oranje behaalde in februari bij de Spelen in Sotsji een recordaantal van 23 schaatsmedailles. Sjinkie Knegt bracht met zijn bronzen medaille bij het shorttrack de enige plak in een andere sport binnen. Die schaatssport kan ook rekenen op meer geld. Het wordt besteed aan de aanstelling van een fulltime assistent-bondscoach naast Jeroen Otter.

Geen geld bobsleeteams
NOC*NSF steekt geen geld meer in het topsportprogramma van de bobsleebond. Alleen wanneer de prestaties aanmerkelijk verbeteren, komen particuliere bobsleeteams in aanmerking voor financiële ondersteuning. 'Het zijn altijd moeilijke beslissingen', zegt Hendriks, 'maar wij hebben ons al veel eerder uitgesproken alleen te gaan voor het allerbeste. Iedereen weet dat we terug moeten in geld, dat leidt tot scherpere keuzes. Bij de sneeuwsporten stappen we min of meer af van centrale financiering van programma's, maar gaan we trachten of we individueel de besten kunnen ondersteunen.'

Skiën en snowboarden
Een van die sporters die kan rekenen op individuele steun is alpineskiër Marvin van Heek. De Franse Nederlander baarde afgelopen winter al opzien met een achtste plaats in een afdaling uit de wereldbekercyclus en traint mee met de Amerikaanse selectie.

De sportkoepel heeft wel de intentie het programma snowboard freestyle te blijven ondersteunen, omdat Nederland in die disciplines de grootste kansen heeft om structureel te presteren op het hoogste mondiale platform.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden