PlusNieuws

NK schaatsen op natuurijs? ‘Ja, dat kan!’

Een marathonbubbel in Nederland, zodat er toch een wedstrijd op natuurijs kan worden gereden? “Dat kan”, zegt sportmarketeer Patrick Wouters. “Dit unieke cadeau van de natuur mogen we niet zomaar voorbij laten gaan.”

Lisette van der Geest
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Mooier dan dit wordt het niet’ en: ‘Let’s make things happen!,’ schreef Patrick Wouters vanmorgen op Twitter. Wouters is een van de ontwerpers van de langebaanbubbel, die schaatsers al weken de mogelijkheid geeft op wedstrijden op het hoogste internationale niveau.

Waarom ook geen marathonbubbel, denkt hij? Vorige week liet de KNSB nog weten dat de rijksoverheid, ondanks een recent verzoek, geen natuurijswedstrijden toestaat. Maar Wouters denkt dat het veilig kan. “Natuurijs in Nederland, dit is in de sport het grootste cultuurerfgoed wat we hebben.”

Zijn tweet wordt inmiddels gedragen door vele prominenten uit de sportwereld. Van langebaners Sven Kramer, Mark Tuitert, Ireen Wüst, tot marathonschaatser Bob de Vries en voormalig roeier Sjoerd Hamburger en BMX-er Niek Kimmann. Jac Orie retweette en zette erboven: ‘Deze kans kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan’. Richard Plugge, directeur bij Jumbo-Visma meldde daarbij: ‘100% eens! PCR-testen, sneltesten, bubbel creëren, geen publiek. De World Cups in Thialf en het wielrennen laten zien hoe het kan.”

“Dat bericht op Twitter is vooral spontaan en vanuit hoop getikt,” zegt Wouters, directeur van sportmarketingbureau House of Sports. “Maar met een serieuze ondertoon. Dat er nu zo op gereageerd wordt, is misschien wel veelzeggend.”

Andere kant discussie

Wouters benadrukt dat hij de andere kant van de discussie kent en begrijpt. De veiligheid, de risico’s en de ernst van de coronproblematiek. ,,Maar ik denk dat er dingen kunnen. Ik hoop dat dit in ieder geval leidt tot een gesprek met alle partijen aan tafel, zodat we tot een goede afweging kunnen komen van wat wel en niet verantwoord is.”

null Beeld  ANP
Beeld ANP

Het langebaanschaatsen gaat komende week de vijfde en laatste week van de schaatsbubbel in. Donderdag beginnen de WK afstanden, in de voorgaande weken werden er meerdere grote internationale toernooien gereden, er wordt regelmatig getest en er zijn nog geen positieve coronagevallen naar buiten gekomen.

Wouters: “Ik denk dat we ook met elkaar een marathonpeloton in een bubbel kunnen zetten voor natuurijs. Dat je veilig kunt isoleren. Ik werk niet voor het KNMI, dus ik ga ook een beetje mee op de golven van het opportunisme, maar als je sommige weerkaarten ziet, gaan we unieke twee weken tegemoet. Ik denk dat we minimaal met z’n allen een NK op natuurijs kunnen doen. Als je mij vraagt: denk je dat het kan? Ja, dat kan.”

Reactie Willem Hut, competitieleider van het marathonschaatsen

“Ik ben blij met het initiatief van Patrick Wouters. Misschien dat het toch nog enige gekte in Den Haag losmaakt als we dit winterweer nog een paar dagen hebben.”

“De KNSB is zeker in staat om wedstrijden veilig te organiseren, dat hebben we al laten zien bij het langebaanschaatsen en shorttrack. Ook voor de marathon kan dat, zowel ijs- als coronatechnisch. Je kunt zeker op verschillende locaties in Nederland iets veilig organiseren zonder publiek.”

“Het marathonpeloton kan voor de natuurijsperiode in een bubbel. In feite deden de schaatsers dat al in het verleden, toen er natuurijswedstrijden waren. Dan laat je alles uit je handen vallen, neem je snipperdagen op en leef je van wedstrijd naar wedstrijd. Soms sliep je dan thuis, maar vaak trok je als ploeg van hotel naar hotel. Wat dat betreft was er toen al sprake van een soort van bubbel.”

“We hebben driemaal eerder als marathondiscipline het deksel op de neus gehad, het is nu mooi om te zien dat mensen opstaan en roepen dat het toch mogelijk moet zijn om natuurijswedstrijden te gaan houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden