Plus

Nieuwe turnstress nu coach Vincent Wevers toch mee moet naar Tokio

Turncoach Vincent Wevers moet ondanks een lopend onderzoek mee naar de Olympische Spelen, oordeelde de rechter. Klokkenluiders en de turnbond reageren teleurgesteld.

Arjan Schouten
Coach Vincent Wevers, hier aan het werk met Vera van Pol, vraagt het uiterste van turnsters. Of hij daarmee te ver is gegaan, wordt onderzocht. Beeld Getty Images
Coach Vincent Wevers, hier aan het werk met Vera van Pol, vraagt het uiterste van turnsters. Of hij daarmee te ver is gegaan, wordt onderzocht.Beeld Getty Images

Gehakt maakte de kantonrechter in Zutphen van de onderbouwing van de KNGU. Een minuut of tien, meer had hij gisteren niet nodig om kort en bondig uit te leggen dat er geen redelijke grond bestaat om Vincent Wevers niet toe te laten tot de begeleidingsstaf voor Tokio. “Verrassend en teleurstellend,” reageerde technisch directeur Mark Meijer buiten het gerechts­gebouw, nog wat beduusd door de uitspraak.

Vorig jaar maakte een aantal ex-turnsters melding van misstanden in hun sport, waarna de KNGU onder meer een melding van grensoverschrijdend gedrag deed van Wevers bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR), dat een onderzoek startte. Het topsportprogramma voor de vrouwen werd even stilgezet, Wevers stond een aantal weken op non-actief.

Werkverhouding

Daarna liet de bond hem onder strikte voorwaarden zijn werkzaamheden hervatten. Daar maakte de rechter in Zutphen een punt van. “Als niet voor ontslag wordt gekozen, moet in het kader van goed werkgeverschap alles in staat worden gesteld om de werkverhouding te normaliseren. Wat feitelijk ook al gebeurd is,” aldus de rechter. Wevers hervatte de trainingen, draaide het EK, het olympische kwalificatietraject. “Dus waarom zou dat in Tokio straks niet kunnen?” vroeg de rechter zich af.

Zo werd een gevoelige, complexe casus teruggebracht tot een simpel arbeidsconflict. Op basis van zijn contract is Wevers als coach in dienst bij de KNGU, dus straks óók in Tokio. Daarom besloot de kantonrechter dat Wevers moet worden voorgedragen bij NOC*NSF en dat de bond alles in het werk moet stellen om te bevorderen dat de sportkoepel een accreditatie verstrekt aan de coach. Doet de bond dit niet, dan wacht een dwangsom van 200.000 euro.

Klokkenluiders

Het is een fikse tegenvaller voor de KNGU en een klap in het gezicht van de turnsters die vorig jaar de misstanden meldden. Petra Witjes, één van de ‘klokkenluiders’ in de zaak, reageerde: “Deze uitspraak zorgt voor ongelofelijke onrust bij mij en andere slachtoffers. Dat hij arbeidsrechtelijk in het gelijk wordt gesteld, staat los van de lopende tuchtzaak. De tuchtzaak bij het ISR loopt al sinds vorig jaar zomer, met een heleboel meldingen en ernstige aantijgingen. Erg spijtig dat daar nog geen uitspraak in is, of zelfs enig perspectief op wanneer er een uitspraak komt. De balans moet nog worden opgemaakt. Is er op deze manier wel sprake van een eerlijk proces?”

Technisch directeur Meijer zei meteen na de uitspraak dat eventuele vervolgstappen niet worden uitgesloten. Maar de tijd dringt, met nog een maand te gaan tot de Olympisch Spelen beginnen. Een uitspraak van het ISR hoeft niet verwacht te worden voor die tijd en een hoger beroep zorgt sowieso voor nóg meer gedoe. De zaak blijft hoe dan ook onderwerp van gesprek. Het aantal accreditaties is immers beperkt. Nu Wevers moet worden voorgedragen, gaat dat ten koste van een andere coach.

Theoretisch is het mogelijk dat NOC*NSF de voordracht straks niet overneemt, maar Wevers verwacht er gewoon bij te zijn als dochter Sanne haar olympische titel op de balk verdedigt. Vol vertrouwen was hij naar Zutphen gereisd voor de uitspraak. “Ik ga hier niet staan juichen omdat ík heb gewonnen. Ik ben blij dat de sport heeft gewonnen,” reageerde hij. “Dat de sporters die zich voorbereiden op de Spelen dat nu ook maximaal kunnen doen.”

Met succes had zijn advocaat aantoonbaar gemaakt dat een jarenlange intensieve samenwerking binnen de topsport niet zomaar overdraagbaar is. De vraag is wel hoe de al gespannen werkrelatie straks is in Japan.

“Wat mij betreft scheiden we die twee dingen straks,” aldus Wevers. “Daar zijn de turnsters prima toe in staat, we zitten al een jaar in de onrust. Ik stond hier dan ook niet alleen voor mezelf, maar ook om de sport te dienen. Het gaat uiteindelijk om de atleten die maximaal begeleid moeten worden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden