Nieuwe plan volleybalteam

AMSTERDAM - Vanavond, in Sporthallen Zuid, duelleren HvA en Martinus in de degradatiezone van de volleybaleredivisie. Aan de bovenkant van de ranglijst spitst de strijd zich toe op een confrontatie tussen Dynamo en Nesselande, maar de rivalen worden bondgenoten.De Nederlandse volleybalbond wil de hulp van Ortec Nesselande en Piet Zoomers Dynamo inroepen om het nationale mannenteam te versterken. Na enkele oriënterende gesprekken heeft technisch directeur Joop Alberda het plan opgevat zo veel mogelijk internationals onder te brengen in Rotterdam en Apeldoorn en doordeweeks veelvuldig centraal te trainen met een onafhankelijke bondscoach.

Een concentratie zoals bij de vrouwen, waar alle internationals in Amstelveen onderdak zijn bij Dela Martinus, is bij de mannen niet haalbaar, maar spreiding over de twee clubs lijkt een oplossing.

De bond ontbeert een hoofdsponsor om zelf een nationaal-teamprogramma te kunnen bekostigen en zoekt steun bij de beste clubs. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar duidelijk is dat de betrokken partijen enthousiast zijn. Peter Blangé is nu nog zowel bondscoach als coach van Nesselande, hij moet voor het nieuwe plan zijn clubbaan opzeggen. Blangé is daartoe bereid. Hij voerde al diverse gesprekken, ook met de internationals die in Italië, België en Frankrijk spelen. Als het aan Blangé ligt komen de meesten van hen terug naar Nederland, velen van hen zijn bankspelers en zitten niet op de goede plek.

''Als volleyballer moet je pas naar het buitenland gaan als je echt een speciaal product bent, in plaats van dertien in een dozijn,'' is zijn overduidelijke boodschap aan het adres van zijn pupillen. ''Hoe boek je de meeste progressie, daar gaat het om. In Italië telt de volgende wedstrijd, sportieve progressie speelt daar totaal geen rol.''

Alberda beseft dat sommige internationals terug moeten in salaris, maar vindt dat een oneigenlijke discussie. ''Als we ze financieel moeten overtuigen, houdt het meteen op. Het draait om ambitie.''

Alberda en Blangé willen op korte termijn hun plannen met de betrokken clubs invullen.

© Het Parool, 16-02-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden