Plus

Nieuwe Ajaxtrainer is een moderne strateeg maar ook een eigenzinnige voetbalman

Met de aanstelling van Alfred Schreuder (49) haalt Ajax een moderne strateeg en vaderfiguur, maar ook een eigenzinnige voetbalman die regelmatig botste en als hoofdtrainer nog veel te bewijzen heeft in huis. ,,Hij krijgt er voor spelers heel snel plezier en warmte in.”

Johan Inan
Alfred Schreuder als assistent-trainer bij Ajax in 2018, achter Dusan Tadic. Beeld Getty Images
Alfred Schreuder als assistent-trainer bij Ajax in 2018, achter Dusan Tadic.Beeld Getty Images

De trainer Schreuder kun je moeilijk los zien van de speler die hij was. Als controleur van onder meer NAC, RKC en Feyenoord dacht hij vaak al twee stappen vooruit en was hij het ideale verlengstuk van een coach, omdat hij spelers om zich heen continu motiveerde en aanstuurde.

Sociaal slim en vaardig

Voor een loopbaan in de absolute top miste Schreuder snelheid. Wat dat betreft is hij vergelijkbaar met Feyenoordcoach Arne Slot, die ook op een lager niveau zijn voetbalintelligentie etaleerde, maar als speler van NAC en PEC Zwolle al een mooiere loopbaan als trainer werd voorspeld. Die verwachting lossen beiden nu in als moderne oefenmeesters.

Als speler toonde Schreuder zich al sociaal slim en vaardig. Als een vader ontfermde hij zich over spelers van alle denkbare achtergronden. Ook zijn lijnen naar de pers waren doorgaans kort. In interviews was hij vaak voorzichtig en secuur, maar in het informele circuit deelde de voetballer graag zijn zorgen en drijfveren.

Niet iedere trainer of medespeler was daar even blij mee. Schreuder legde de lat hoog. In alles wat hij deed. Wie daar niet in mee kon, moest het ontgelden. Toen de nonchalante vrijbuiter Bart van den Eede bijvoorbeeld een te negatieve invloed op NAC kreeg, was het met de Belgische spits snel gedaan in Breda.

Broer als assistent

Schreuder beëindigde zijn spelersloopbaan, na korte avonturen met weinig speelminuten bij Feyenoord, Twente en Vitesse, in 2009. Tussendoor sloot hij nog even aan bij SV Barneveld in zijn geboorteplaats. Daar was broer Dick, de huidige PEC-coach die hij nu op de korrel heeft als assistent bij Ajax, trainer.

Zijn carrière als trainer begon als assistent bij Vitesse, waarna hij zich vanuit dezelfde rol bij zijn voormalige club Twente verder klaarstoomde om op eigen benen te staan. Schreuder flankeerde Steve McClaren, Michel Preud’homme en Co Adriaanse. Ook toen wist hij zijn mening niet altijd even goed te camoufleren.

Sterke en moderne kijk op voetbal

Die vloeide toen al voort uit zijn sterke en ­moderne kijk op voetbal. Schreuder bleek daarnaast ook als trainer spelers snel voor zich te winnen. Youri Mulder maakte het als assistent van de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde in Enschede van dichtbij mee.

De huidige analist beschrijft Schreuder als inhoudelijk ijzersterk. “Tactisch is hij top en kun je hem heel weinig wijsmaken.” Een andere gave ontdekte hij ook al snel. “Op een leuke manier brengt hij het plezier er heel snel in. Met leuke oefenstof, maar ook door spelers vertrouwen te geven en groot te maken.”

‘Hij had briljante dingetjes’

Mulder herinnert zich hoe Schreuder een middenvelder die moeite had met vrijlopen van trucs voorzag: ‘Zoek de scheidsrechter maar op. Die loopt ook altijd in de vrije ruimtes’. “Zo had hij briljante dingetjes. Alfred is een warm persoon en spreekt de taal van de spelers, waardoor ze zich heel snel op hun gemak voelen bij hem.”

Wat Mulder pijn deed, was dat Schreuder na een paar jaar werd weggehoond door een groot deel van het publiek. Die vond het voetbal te behoudend. Twente stevende na sportieve hoogtijdagen af op een faillissement. Zo hielden het verwachtingspatroon en de financiële slagkracht geen gelijke tred.

Ontslag volgde, waarna Schreuder in Hoffenheim met de huidige Bayern Münchencoach ­Julian Nagelsmann ging werken. Daar maakte hij de volgende verdiepingsslag. Zo hield de piepjonge Nagelsmann zich aan het begin van de week vooral met het psychische aspect bezig.”,Zeer interessant,” vond Schreuder.

Het ‘differentieel trainen’, een trainingsmethode die niet alleen uitgaat van de kracht van de herhaling maar juist meer variaties en accenten behelst, ook om de vele diverse spelers te laten nadenken over het spel, maakte Schreuder zich er steeds meer eigen. Dat kwam hem in de jaren erna van pas.

Rechterhand Ten Hag

Na drie jaar werd hij bij Ajax de rechterhand van Ten Hag. Opnieuw droeg hij als assistent bij aan een prachtcampagne waar de achterban slechts nog van durfde te dromen. De sterren omarmden Schreuder ook in Amsterdam. Toch verruilde hij Ajax na anderhalf jaar voor het hoofdtrainerschap bij Hoffenheim. Opnieuw bleek de band met de hoofdtrainer niet vlekkeloos. In het programma Veronica Inside werd Schreuder als het ‘lek van Ajax’ bestempeld.

Bij Hoffenheim, dat destijds de zevende plek bezette, stapte Schreuder nog voor het eind van zijn eerste seizoen op vanwege een verschil van inzicht over de weg die werd ingeslagen. Nooit zat de tacticus lang zonder werk. Ronald Koemand vroeg hem als veldtrainer mee naar Barcelona. Schreuder twijfelde geen moment, maar na dik een jaar viel het langverwachte doek voor beide coaches bij de noodlijdende grootmacht.

Begin dit jaar vertelde Schreuder op Rotterdam Airport vol trots over werken met Lionel Messi en Sergio Busquets. Hij had er genoten. Voor hij in het vliegtuig naar Malaga stapte, waar zijn eerste trainingskamp als hoofdtrainer van Club Brugge wachtte, liet hij weten onder de indruk te zijn van hoe Ten Hag na zijn vertrek nieuwe kampioensploegen smeedde bij Ajax.

Kampioen met Brugge

Schreuder deed de voorbije maanden hetzelfde in Brugge. Die Belgische kampioen maakt zich na een inhaalrace, met 34 punten uit de laatste twaalf duels, op voor titelprolongatie, ziet Clubvolger Niels Poissonnier van Het Laatste Nieuws. “Hij is in zijn opvatting een romanticus. Schreuder zag alleen snel dat het zo niet ging werken in een competitie waar meer duels worden uitgevochten. Hij bleek niet te beroerd om zich aan te passen. Dat hielp enorm, maar veel spektakel, en daarmee ook een lofzang, bleven uit.”

Hoewel hij de club aan een wederopstanding hielp, rijdt Schreuder ook in Brugge zijn rit niet uit. Honderd procent liefde tussen trainer en clubleiding was er ook nooit. Schreuder bleek echter niet gevoelig voor inmenging. Ook niet voor kritiek van buitenaf, toen oud-international Marc Degryse bijvoorbeeld in februari nog stelde dat hij er een ‘soepje’ van maakte.

Poissonnier: “Hij is heel stoïcijns gebleven, zijn eigen weg gegaan en heeft Club met een sterke reeks weer op titelkoers gezet. Dat moet je hem absoluut nageven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden