Nieuw Sloten, bijna een jaar later

Bijna een jaar na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die werd mishandeld door spelers van Nieuw Sloten, houdt de Amsterdamse amateurclub zijn spelers nauwlettend in de gaten. Maar de rust lijkt teruggekeerd.

Wesley Meijer
Spelers in de wedstrijd Nieuw Sloten B2 (in het paars) - Diemen B3. Beeld Marcel Israel
Spelers in de wedstrijd Nieuw Sloten B2 (in het paars) - Diemen B3.Beeld Marcel Israel

Sportpark Sloten ligt er troosteloos bij zondagmiddag. Op de geasfalteerde paadjes naar de sportverenigingen liggen grote plassen. Het is zoeken naar de droge - of minst natte - gedeelten. De vlag van de KNVB-campagne 'Voetbalouders staan achter hun kind' aan de ballenvanger achter het doel bij Nieuw Sloten hangt erbij als een vodje. Alleen bij harde windvlagen is de tekst te lezen.

Gevoetbald wordt er weinig. Bij FC Blauw-Wit Amsterdam is een wedstrijd bezig en bij Nieuw Sloten gaat alleen het duel van de B2 met Diemen B3 door. Als de spelers over het natuurgras richting het kunstgrasveld lopen, spat het water onder hun kicksen op.

Langs de lijn staat een tiental toeschouwers, allen onder een paraplu. De doorweekte shirts van de tieners plakken binnen een mum van tijd aan hun lichamen. Om niet te verkleumen is hard rennen geboden. Dat doen de voetballers dan ook.

Rustig
Ondertussen staat bestuurslid Wim Snoek hoog en droog in de kantine. 'Ik ben nog niet buiten geweest,' zegt hij grijnzend. In het clubhuis is het rustig. Zo omschrijft Snoek het seizoen ook.

Dat is een verademing, bijna een jaar nadat spelers van de B1, op 2 december, betrokken waren bij de vechtpartij met grensrechter Richard Nieuwenhuizen van tegenstander Buitenboys. Nieuwenhuizen overleed een dag later aan de gevolgen van de mishandeling. Het was ook voor Nieuw Sloten het begin van een emotionele periode.

Doodsbedreigingen
Leden van de club ontvingen doodsbedreigingen en er werd zelfs gesproken over het opheffen van de club. De verdachte minderjarigen kregen straffen tot twee jaar. Een vader van één van hen zelfs zes jaar. Binnenkort dient het hoger beroep dat hun advocaten hebben aangetekend.

Van de spelers van het B1-elftal voetbalt niemand meer bij Nieuw Sloten. 'Allemaal gestopt,' zegt Snoek.

De spelers van de B2 ballen nog wel, ook al blijkt tegenstander Diemen deze middag veel te sterk. Het is een sportieve pot, zonder grove overtredingen of agressie.

'Moordenaarsclub'
Zo verlopen de meeste wedstrijden dit seizoen, zegt Snoek. Eén van de spelers van de B2 en een vader van één van de jongens beamen dat. Nieuw Sloten wordt door tegenstanders niet meer benaderd als 'moordenaarsclub', wat in de eerste maanden na de vechtpartij met fatale afloop nog wel eens gebeurde.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden