PlusAchtergrond

Niet iedereen legt zich neer bij de besluiten van de KNVB

Niet iedereen legt zich neer bij de besluiten van de KNVB. Cambuur en Utrecht gaan naar de rechter. De Graafschap beraadt zich nog, maar wil openheid over de stemming. ‘Dat deugde van geen kanten.’

Mikos Gouka
Cambuur is een van de clubs die, woedend op de KNVB, jurisische stappen onderneemt. Beeld BSR Agency
Cambuur is een van de clubs die, woedend op de KNVB, jurisische stappen onderneemt.Beeld BSR Agency

Laat in Leeuwarden, Doetinchem en Utrecht deze dagen maar niet de namen KNVB en Eric Gudde vallen. Want daar raken de aanhangers van Cambuur, De Graafschap en FC Utrecht niet over uitgepraat. De woede die er vrijdag was, ­nadat de voetbalbond in Zeist had besloten wie de Europese tickets in handen krijgen en wie er veilig is en wie er niet promoveert, is eerder toe- dan afgenomen.

“Het onbegrip is eigenlijk alleen maar groter geworden,” zegt Ard de Graaf, algemeen di­recteur van Cambuur. Databureau Hypercube simuleerde het restant van de Keuken Kam­pioen Divisie afgelopen weekeinde 10.000 keer op de computer. Het resultaat: Cambuur had voor 99,5 procent zeker de eredivisie bereikt. Voor RKC, de hekkensluiter van de eredivisie, werd de kans op handhaving nóg miniemer. De Waalwijkers zouden voor 99,85 procent zeker zijn gedegradeerd: een achterstand van elf ­punten wegwerken in acht wedstrijden is nu eenmaal nagenoeg onmogelijk.

Net als FC Utrecht gaan de Friezen het besluit juridisch aanvechten. De Graafschap moet die knoop nog doorhakken. In Leeuwarden stond de telefoon dit weekeinde roodgloeiend. Diverse advocatenkantoren boden zich aan om de club juridische bijstand te verlenen.

Besluit terugdraaien

De clubs maken volgens die juristen kans op succes in de rechtbank, zeker als een rechter het idee heeft dat het besluitvormingsproces niet goed is doorlopen. “Bij Ajax telt het doel­saldo voor het toewijzen van een Champions League-ticket omdat er al 75 procent van de competitie is gespeeld,” zegt De Graaf. “Bij ons wordt de competitie nietig verklaard omdat er pas 75 ­procent is gespeeld. Een kind kan zien dat hier juridische haakjes zijn te vinden. Wij hebben onze eerste acties uitgezet.”

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem riep zondag voetballiefhebbers op de KNVB te vragen ‘een sportief besluit’ te nemen over De Graafschap. Volgens Boumans is het KNVB-besluit in strijd met de reglementen genomen. “Ik denk zelfs dat het teruggedraaid kan worden,” zegt hij. “Mijn conclusie: als de helft van de clubs plus één de uitkomst van de chao­tische besluitvorming van deze week terug wil draaien, dan kan dat.”

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, bevestigt dat het inderdaad kan, maar gemakkelijk en snel zal het niet gaan. Er moet immers eerst nog een vergadering van de ledenraad betaald voetbal worden uitgeschreven waar het op agenda moet komen.

De Graafschap, eveneens woedend op de KNVB, zoekt in eerste instantie genoegdoening op een ander terrein. Het gaat de club om de ­manier waarop alles tot stand is gekomen. Al­gemeen directeur Hans Martijn Ostendorp: “Wij gaan de KNVB vragen om volledige transparantie en openheid van zaken. Van a tot z, het hele proces moet boven water komen. De bond heeft de mond vol over eerlijkheid en integriteit. Nou, laat het maar eens zien.”

Transparantie

Directeur Eric Gudde dook volgens De Graafschap dit weekeinde overal weg waar hij dat kon. Andere bestuursleden van de KNVB zochten wel contact met De Graafschap, maar zij konden op veel vragen geen antwoord geven. Ostendorp: “Maar op die antwoorden hebben wij wel recht. Helemaal aangaande de stemmingsronde, want daar zijn alle clubs het over eens: dat deugde van geen kanten. Nou, organiseer dan maar een nieuwe ronde, waarin clubs vooraf exact weten wat er met hun stem gebeurt. En niet achteraf.”

FC Utrecht gaat het ook om transparantie, maar de club wil toch vooral gewoon een ticket voor de Europa League. Dat de KNVB het laatste Europese ticket aan Willem II gaf, zorgt voor veel woede. FC Utrecht, drie punten achter op de ranglijst op Willem II, speelde immers een duel minder dan de Tilburgers én beschikt over een beter doelsaldo. En het feit dat Utrecht de bekerfinale zou spelen, is niet meegewogen in de keuze tussen de club en Willem II. Bij Jordy Zuidam, directeur voetbalzaken, is de woede nog niet verdwenen. “Onacceptabel,” zegt hij. “Objectiviteit en transparantie hebben niet plaatsgevonden.”

De eigenaar van FC Utrecht, Frans van Seumeren, die al advocaten in de arm heeft genomen, is duidelijk: “We gaan alles op alles zetten om ons recht te halen.”

KNVB vraagt overheid om steun

De KNVB heeft de overheid om steun gevraagd. Volgens de voetbalbond bedraagt het inkomstenverlies door het afbreken van het seizoen vanwege de coronacrisis zo’n 300 tot 400 miljoen euro schade.

‘Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal,’ schrijft directeur betaald voetbal Eric Gudde in een brief, die in handen is van de NOS.

Volgens Gudde zijn de kosten van de profclubs hoog, terwijl er voorlopig nauwelijks inkomsten worden gegenereerd. ‘Veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten. Die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken.’

Gudde stelt dat ruim de helft van het inkomstenverlies komt door het ­mislopen van bezoekersinkomsten en sponsoring. Daar bovenop verwacht de directeur betaald voetbal dat clubs ook tot wel 100 miljoen aan transferopbrengsten gaan mislopen. Het doorverkopen van spelers is volgens hem voor veel clubs een belangrijke, zo niet de belangrijkste, bron van inkomsten.

Bovendien vreest Gudde voor een achterstand ten opzichte van andere landen, waar het seizoen mogelijk nog wel wordt afgemaakt. “We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa. Dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden