Sport Bewaar

Neptunus én Amsterdam in EC-finale

Neptunus én Amsterdam in EC-finale
© ANP

De honkballers van zowel Curaçao Neptunus als L&D Amsterdam hebben zaterdag de eindstrijd bereikt van het Europese bekertoernooi, in respectievelijk Rotterdam en Parijs. Landskampioen Neptunus bleef voor eigen publiek ongeslagen ten koste van Rimini: 5-3.

De 'Pirates' gingen, na een dikke nederlaag tegen Bologna (0-9), pas na nauwkeurig tellen door. Titelverdediger San Marino was het kind van die berekening. Neptunus begon niet overtuigend aan de voorlaatste klus. Na vijf innings gaf het scorebord een tussenstand van 0-3 aan. Daarna stelden de gastheren orde op zaken.

Rien Vernooij bracht Stijn van der Meer en Dwayne Kemp over de thuisplaat en in de zevende inning werden nog drie runs gemaakt. Daarvan waren er twee te danken aan een tweehonkslag van routinier Railey Legito. Loek van Mil bewaakte als afsluitende pitcher de marge. Tegenstander in de finale is verrassend de Tsjechische kampioen Draci Brno. De winnaar speelt later deze zomer om de Champions Cup tegen de nummer één van het andere EC-evenement, in Parijs. Dat zou de belangrijkste Nederlandse concurrent van vorig seizoen kunnen zijn.

Amsterdam blameerde zich in de Franse hoofdstad tegen Bologna maar kan zondag wraak nemen op de Italianen omdat het onderlinge vergelijk met San Marino in Nederlands voordeel uitviel. Dan staat Kevin Heijstek op de heuvel. Zaterdag werd hij gespaard. Kyle Ward kreeg als startende pitcher negen honkslagen tegen, zijn vervanger Tom de Blok nog eens vier. Voor de Amsterdamse slagmensen was de Venezolaanse prof Raul Rivero niet te raken.