Nederlandse volleybalsters verslaan Azerbeidzjan: 3-0

De kop is eraf voor de Nederlandse volleybalsters. In Apeldoorn wonnen ze dinsdag hun eerste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi: Azerbeidzjan werd met 3-0 verslagen. Maar het spel kan beter.

Lisette van der Geest
Lonneke Slöetjes slaat de bal onhoudbaar langs het Azerbeidzjaanse blok.  Beeld Ronald Hoogendoorn/ANP
Lonneke Slöetjes slaat de bal onhoudbaar langs het Azerbeidzjaanse blok.Beeld Ronald Hoogendoorn/ANP

Een 7, dat cijfer gaf Gianni Caprara aan zijn eerste officiële wedstrijd als bondscoach van het Nederlands team. “Maar dat kunnen we doortrekken naar een 9 in het weekeinde,” zei hij vlak na de overwinning op Azerbeidzjan. In Apeldoorn werd het dinsdagavond in een wat rommelige wedstrijd 3-0 (25-23 25-18 25-22).

Die 9 is waarschijnlijk ook nodig. In Apeldoorn strijdt het Nederlands team met zeven andere Europese landen om het laatste olympische ticket. Zondag is de finale. “Ik ben blij met de winst, de uitvoering kan beter. Het was niet perfect, maar we kunnen groeien in het toernooi,” zei Caprara.

Nederland begon zenuwachtig, sleepte met moeite de eerste set binnen, maar dat was volgens de verwachting van de bondscoach. “Natuurlijk ben je een beetje nerveus bij de eerste wedstrijd van een toernooi. Maar voor nu kunnen we tevreden zijn met de winst.”

Vertrouwen

Floortje Meijners, die na twaalf jaar afwezigheid haar comeback maakte in Oranje, speelde een goede wedstrijd. “Op een paar foutjes na,” aldus Caprara. Diagonaalspeelster Lonneke Slöetjes kon dinsdag echter niet overtuigen. “Zij was niet goed vandaag,” zei Caprara. Al besloot de Italiaan haar niet te wisselen. “Ik moet juist haar vertrouwen geven,” zei hij.

Slöetjes kampte sinds dinsdagochtend met buikproblemen. “Ik weet niet wat precies, maar ik voel me niet al te best. Het was vandaag vooral overleven, maar dat is morgen over,” zei de sterspeelster die in het verleden zo vaak Nederlands hoogste troef binnen de lijnen was, maar afgelopen zomer ook niet wist te overtuigen in de belangrijkste wedstrijden. Caprara wuift vragen daarnaar weg: “Hoe het afgelopen zomer ging maakt me niet uit. Het gaat om nu.”

Caprara weet daarnaast dat hij voorzichtig moet zijn met de vervanger van Slöetjes, Celeste Plak. Zij verkeert nog niet in de gewenste vorm doordat ze kampt met een blessure aan een achillespees.

Underdog

Geen tegenstander in Apeldoorn staat hoger op de Europese ranglijst dan Nederland (derde). Het team is bovendien de nummer 4 van het WK van 2018. Reden voor Giovanni Guidetti, de huidige Turkse bondscoach, om zijn oude ploeg vooraf aan te wijzen als grote favoriet.

Slöetjes: “Dat mag Giovanni lekker zeggen. Dat doet hij toch altijd, de druk bij een ander leggen? Maar we kennen Turkije. Zij zijn vaker de underdog, maar uiteindelijk komen ze terug.”

Caprara werkt anders dan zijn landgenoot in Turkse dienst. Hij zegt juist de druk te omarmen en te gebruiken. Slöetjes: “Precies wat ik van psychologen geleerd heb. Ik moet de druk niet wegduwen, want dan komt die harder terug.”

De coachwissel – Caprara volgde in november de ontslagen Jamie Morrison op – was goed voor een nieuwe impuls, denkt Slöetjes. “Maar je weet niet hoe het anders was gegaan. Dat weten we nog steeds niet, want het toernooi is nog niet afgelopen. Dus laten we niet op de zaken vooruitlopen.”

Lege handen mannen

De Nederlandse volleyballers hebben naast een ticket voor de Spelen gegrepen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn verloor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza tegen Bulgarije ook de tweede wedstrijd met 3-0 (25-19 25-16 25-15). Maandag was Servië al te sterk geweest.

Een plaats in de halve finales is niet meer mogelijk. Ook bij de mannen plaatst alleen de toernooiwinnaar zich voor de Spelen. De laatste groepswedstrijd, vanavond tegen Frankrijk, heeft voor Nederland geen belang meer.

“Dit was echt een verrassing voor mij,” zei Piazza na de kansloze nederlaag tegen de Bulgaren. Volgens de Italiaan zaten zijn spelers in het begin goed in de wedstrijd. “We staan 8-7 voor, ineens raken we al ons zelfvertrouwen kwijt en de wedstrijd is voor Bulgarije. Ik heb daar geen verklaring voor. In de zomer hebben we een stap vooruitgezet, maar dit is wel een stapje terug.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden