Nederland organiseert Europese Spelen in 2019

De Europese Spelen van 2019 zijn officieel aan Nederland toegewezen. Dat gebeurde tijdens het congres van de Europese olympische comités in de Turkse plaats Belek. Verrassend was de uitkomst niet, want Nederland is de enige kandidaat voor het grootschalige sportevenement, dat volgende maand in Bakoe zijn eerste editie beleeft.

Redactie
Triatlon is één van de sporten tijdens de Europese Spelen Beeld epa
Triatlon is één van de sporten tijdens de Europese SpelenBeeld epa

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOC*NSF verder met de uitwerking. Cruciaal is de financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid. Rond de spelen in Bakoe wordt bekend of de Spelen ook daadwerkelijk in Nederland worden gehouden.

,,Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van het EOC vandaag hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOC*NSF'', zei Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. ,,Het is nu zaak om de laatste vragen en onduidelijkheden die in Nederland nog leven te beantwoorden en weg te nemen. Alles is er wat mij betreft nu op gericht om in de komende weken samen met de minister van VWS en de bestuurders van gemeenten en provincies een positief besluit te nemen. Ik heb daar alle vertrouwen in.''

Tijdens de eerste editie in Azerbeidzjan komen van 12 tot en met 28 juni twintig sporten aan bod, met 31 disciplines. Daarvan zijn er 25 olympisch. Zo'n 6000 sporters doen mee, waaronder ongeveer 120 Nederlanders.

In de opzet van NOC*NSF wordt het evenement verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. ,,Zo maken we mogelijk dat overal in Nederland tegelijkertijd Nederlandse topatleten te zien zullen zijn die strijden om kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio 2020'', aldus Dielessen. Ook worden de kosten zo flink gedrukt. ,,De Europese Spelen 2019 in Nederland worden hét voorbeeld van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn'', meldde NOC*NSF dan ook eerder al.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden