Na nodige magere jaren doet Oranje nog altijd niet mee

Nog geen anderhalf jaar geleden sprak Peter Blangé van een 'memorabele overwinning'. De Nederlandse volleyballers versloegen zaterdag 12 juni 2010 in de World League titelverdediger, wereldkampioen én wereldranglijstaanvoerder Brazilië op Zuid-Amerikaanse bodem met liefst 3-0. Na de nodige magere jaren leek Oranje bij de Olympische Spelen eindelijk weer een rol van betekenis te gaan spelen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In 17 maanden tijd ging echter alles mis wat er mis kon gaan bij de talentvolle en hoopgevende lichting volleyballers. Door het verlies tegen Kroatië van donderdag in het pre-olympisch kwalificatietoernooi (3-2) kan Nederland deelname aan de Spelen in Londen vergeten.

Ook ruim 3 jaar terug, in Peking, mochten de volleyballers niet meedoen aan het belangrijkste landentoernooi. Na het goud in 1996 ging het dus alleen maar bergafwaarts, met een vijfde plek in 2000, negende in 2004, en misgelopen deelname in 2008 en 2012.

Met Blangé als eindverantwoordelijke leek de ommekeer ingezet. Opzienbarende zeges, zoals die op Brazilië in de World League, werden echter afgewisseld met nederlagen bij wedstrijden waar het er echt om ging. Zo lieten de volleyballers zich in september vorig jaar in de EK-kwalificatie verrassen door Estland. Nederland ontbrak zo voor het eerst sinds 1983 bij de Europese titelstrijd.

Volleybalbond Nevobo richtte het vizier na die teleurstelling alvast op de Spelen van 2016 en zag af van deelname aan de World League in 2011. Blangé en de Nevobo besloten, mede door het gewijzigde programma, uit elkaar te gaan. De focus op 'Rio 2016' betekende een klap in het gezicht voor de huidige generatie volleyballers, zoals Niels Klapwijk, Jeroen Rauwerdink, Yannick van Harskamp en Jelte Maan.

Deze spelers eindigden in 2005 met Jong Oranje als vierde op het WK en leken klaar voor een nieuwe volleybalstunt met het 'grote' Oranje.
Na het besluit van de Nevobo om (ook wegens financiële redenen) niet langer aan de World League deel te nemen, kwam het nooit meer goed met de nationale ploeg. De aanstelling van de onervaren Edwin Benne in maart zorgde direct al voor weerstand bij internationals.

Nederland liep in juli deelname aan de eindstrijd van de European League mis. Belangrijke spelers als Dick Kooy, Robert Horstink en Van Harskamp gaven even niet de voorkeur aan het spelen in Oranje. Pas kort voor het pre-OKT was Oranje (op blessures van Kooy en Rauwerdink na) weer compleet. De chemie en klasse ontbrak echter, zodat de voortijdige uitschakeling in Kroatië niet eens als verrassing kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden