PlusReconstructie

Na Ajax-Juventus: komt het goed tussen de fans en Halsema?

Burgemeester Halsema wordt door een deel van de Ajax­aanhang verantwoordelijk gehouden voor het politieoptreden rond de wedstrijd Ajax-Juventus. Maar Halsema was in het buitenland. Ze probeert de relatie met de fans te herstellen.

Ruben Koops
Chaos bij de Arena als de politie ingrijpt om een einde te maken aan het gebruik van vuurwerk. Beeld Maurice van Steen/VI Images
Chaos bij de Arena als de politie ingrijpt om een einde te maken aan het gebruik van vuurwerk.Beeld Maurice van Steen/VI Images

Zondag 7 april
Burgemeester Femke Halsema vertrekt zondagmiddag met de lijnvlucht van KLM naar luchthaven John F. Kennedy voor een vierdaags werkbezoek aan New York City.

Maandag 8 april
Supportersverenigingen AFCA en de Ultra's Amsterdam kondigen voor de wedstrijddag Ajax-Juventus een 'entrada' aan. Dit is een soort warming-up voor fanatieke supporters om voorafgaand aan belangrijke wedstrijden massaal bij elkaar te komen nabij de Arena om met muziek en spreekkoren in de stemming te komen. Vaak worden vuurwerkfakkels en rookbommen afgestoken om de sfeer te verhogen.

Dinsdag 9 april
Politie en gemeente overleggen met elkaar over de beleidslijn voor de wedstrijddag. Bij dit soort risicowedstrijden wordt daarin vastgelegd binnen welke kaders de politie de orde handhaaft. Wordt er gefouilleerd, wanneer wordt er opgetreden, welke spandoeken zijn toelaatbaar, enzovoort. Op voorspraak van de politie wordt afgesproken dat vuurwerk dit keer niet door de vingers wordt gezien.

Tijdens de vorige entrada in augustus leverde vuurwerk veel problemen en drie gewonden op. Daarnaast wordt het afsteken van vuurwerk, vanwege het grote aantal omstanders dat in het Arena-gebied verwacht wordt door een concert van UB40 in de naastgelegen Ziggo Dome, als een onaanvaardbaar risico ingeschat.

De politie houdt een waterwerper achter de hand om te kunnen optreden bij escalatie. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink geeft groen licht voor de beleidslijn.

Woensdagochtend 10 april
De politie waarschuwt om 8.15 uur in een persbericht om bij de entrada geen vuurwerk te gebruiken. Wie dat wel doet, wordt opgepakt. Eigenlijk is het zonder vergunning altijd verboden om vuurwerk af te steken, maar bij eerdere entrada's werd dit door de vingers gezien.

Op sociale media reageren fans negatief. 'No pyro no party', grappen de supporters online, het vuurwerk gaat mee naar de Arena. Wat meespeelt is dat er al een tijdje geen overleg meer is tussen de georganiseerde supporterskernen en de burgemeester.

Bij bijzondere gebeurtenissen rond Ajax is het niet ongebruikelijk dat de gemeente en de politie via de Supporters Liaison Officer van de club contact zoeken met de harde kernen om beslissingen te overleggen. Dat is dit keer niet gebeurd, waardoor er weinig bereidwilligheid is om mee te werken.

Woensdagavond 10 april
Aan de Zuidzijde van het stadion verzamelen duizenden supporters voor de entrada. Rond kwart voor zeven klinken er harde knallen. Ook zijn rookbommen en vuurwerkfakkels te zien. Een waterwerper van de politie - een vrachtwagen met twee spuiten op het dak - rijdt het plein op om de vuurwerkfakkels uit te spuiten, maar dat lukt niet.

De locoburgemeester wordt niet om toestemming gevraagd; de leiding van de operatie ligt op dat moment bij de politie. De politie waarschuwt overigens tot drie keer toe via een luidspreker dat er geweld wordt gebruikt als de groep supporters zich niet verspreidt. Dat werkt als een rode lap op een stier. De spuitwagen en een agent worden bekogeld met vuurwerk, waarop de Mobiele Eenheid het plein oprijdt en de politie te paard charges uitvoert.

Al snel wordt duidelijk dat er niet alleen fanatieke supporters staan. Ingang H heeft last van een storing in het ticketingsysteem waardoor wachtende fans die niets met de entrada te maken hebben, niet meteen naar binnen kunnen. Het gaat om mensen in een rolstoel, en jonge kinderen met hun ouders.

Ook is er een storing in communicatiesysteem C2000 waardoor groepjes ME de fans per ongeluk tegen elkaar in drijven. Uiteindelijk worden 75 Ajaxfans aangehouden wegens openlijk geweld, het afsteken van vuurwerk en vernieling van ruiten aan de Arena-boulevard. Acht agenten raken gewond.

Donderdag 11 april
AFCA spreekt van buitensporig geweld van de politie tegen de supporters. Er wordt opgeroepen tot een nieuwe entrada, zaterdagavond voor de deur van de ambtswoning aan de Herengracht. In de gemeenteraad kondigen D66 en PvdA aan dat ze opheldering willen van burgemeester Halsema. De politie zegt dat ze de incidenten gaat onderzoeken.

's Avonds kondigt Halsema vanuit New York aan dat zij vrijdag de driehoek bij elkaar roept, het overlegorgaan van de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.

Vrijdag 12 april
Halsema arriveert 's ochtends in Amsterdam en besluit die middag na overleg met de driehoek dat het optreden van de politie geëvalueerd zal worden. Het natspuiten van de deelnemers aan de entrada wordt 'een onbedoelde provocatie door het gebruik van de waterwerper' genoemd, een duidelijke gebaar naar de supporters. Ook het periodieke overleg met de Ajaxaanhang zal worden hervat, kondigt Halsema aan.

Zaterdag 13 april
De ME is volop aanwezig nabij de ambtswoning om de aangekondigde demonstratie-entrada te voorkomen, maar er zijn slechts een paar plukjes supporters. Volgens de Ultra's ging het om een ludieke grap, waar de gemeente en politie in zijn gestonken.

Zondag 14 april
'Met Halsema aan het roer gaat Amsterdam naar z'n mallemoer' staat op een groot spandoek in het vak van de fanatieke Ajaxaanhang bij de wedstrijd Ajax-Excelsior. In het stadion scandeert een deel van het publiek: 'Femke is de hoer van Amsterdam'.

De gemeente kondigt aan dat het COT Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement onderzoek doet naar het politieoptreden.

Carool Rijnierse, de moeder van een 17-jarige supporter die werd opgepakt, schrijft een emotionele open brief aan de burgemeester waarin zij Halsema verwijt 'een blik gewelddadige monsters open te trekken' die haar zoon met harde hand arresteerden.

Dinsdag 16 april
De gearresteerde jongen blijkt een stadionverbod te hebben wegens vuurwerkbezit bij eerdere wedstrijden en mocht helemaal niet in de buurt zijn van de Arena.

Dinsdagavond moet Halsema het optreden van de politie toelichten in de gemeenteraad. Het overleg is, geheel toevallig, gepland vlak voor aanvang van de wedstrijd Juventus-Ajax in Turijn.

Spandoek van de Ajaxsupporters met een boodschap aan Halsema Beeld anp
Spandoek van de Ajaxsupporters met een boodschap aan HalsemaBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden