Update

MPCC-leiding verbaasd over stap LottoNL

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo stapt uit de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. De directe aanleiding is de affaire over de lage cortisolwaarde die bij de Australische renner George Bennett van LottoNL-Jumbo werd gemeten. Bennett werd vanwege de uitslag uit de Ronde van Italië gehouden, maar achteraf bleek dat onnodig.

George Bennett. Beeld anp
George Bennett.Beeld anp

,,Binnen de MPCC was het niet mogelijk de procedures rondom cortisolmetingen aan te passen om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan. Team LottoNL-Jumbo kan zich niet conformeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet 100 procent waterdicht is'', staat in een verklaring die het team vandaag heeft gepubliceerd.

Een lager cortisolniveau kan duiden op een verminderde gezondheid. Voor wielerbond UCI is dat geen belemmering om wedstrijden te rijden, maar strengere MPCC-regels schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarde acht dagen niet mogen racen. Nader onderzoek maakte duidelijk dat de verlaagde cortisolwaarde bij Bennett werd veroorzaakt door een toegestaan medicijn tegen astma en niet door misbruik van stimulerende middelen.

,,We betreuren deze lastige beslissing. Ons team staat achter de strijd tegen misbruik van corticosteroïden in de sport. Wij vinden dat de procedure rond de meting van lage cortisolwaarden aangepast moet worden. We kunnen niet meer verantwoorden dat een renner op deze manier wordt gecontroleerd en uitgesloten van deelname'', aldus algemeen directeur Richard Plugge in een toelichting.

Ongeveer de helft van de grootste wielerploegen is lid van het MPCC. LottoNL-Jumbo komt door opzegging van het lidmaatschap in een rijtje met onder andere Sky, Tinkoff-Saxo, Trek, Movistar en BMC die geen lid zijn.

Richard Plugge. Beeld anp
Richard Plugge.Beeld anp

Binnen het bestuur van de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, is met enige verbazing gereageerd op het besluit van LottoNL-Jumbo. ,,Dat kan pas tijdens de algemene vergadering in oktober'', liet de MPCC in een reactie weten.

De MPCC toonde weinig begrip. ,,Het bestuur is verbaasd dat de cortisolwaarden van een renner op basis van een behandeling tegen astma door de medische staf niet beter in de gaten zijn gehouden in de aanloop naar de Giro. Vooral ook door het eerste geval met ongewoon lage cortisolniveaus bij het team aan het begin van de Vuelta in 2013'', betoogde de MPCC-leiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden