PlusAchtergrond

Moet de bond de van mishandeling beschuldigde Vincent Wevers ontslaan?

De KNGU moet bepalen of de van mishandeling beschuldigde trainer Vincent Wevers in dienst kan blijven. Een duivels dilemma, maar de bond heeft het zelf zo ver laten komen.

Turncoach Vincent Wevers op het WK turnen. Beeld ANP
Turncoach Vincent Wevers op het WK turnen.Beeld ANP

‘Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken’. Eigenlijk zeggen de turnsters uit het Nederlands team hiermee in hun gezamenlijke statement van maandagavond tegen de bond: zet Vincent Wevers niet uit zijn functie. Ze herkennen zich niet in het geschetste beeld van de trainer, die de afgelopen dagen werd beschuldigd van fysieke en geestelijke mishandeling. ‘Vroeger was er ruimte voor fysieke en mentale geselingen, dit behoort wat ons betreft tot het verleden’, schrijven de turnsters, van wie regerend olympisch kampioene Sanne Wevers, de dochter van, de meest prominente is.

KNGU-directeur Marieke van der Plas zei eerder deze maand in dagblad Trouw juist dat haar sport door een ‘pedagogische wasstraat’ moet. Zij wilde niet wegkijken van de verhalen van slachtoffers: het was tijd voor cultuurverandering. En dat was nog voor de beerput openging, de afgelopen dagen. Nu zou die cultuurverandering een flink sportief offer kunnen vragen.

Complexe keuze

Turnmisbruik was al een hoofdpijndossier voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, maar nadat oud-turnster Joy Goedkoop zondag bij Studio Sport haar ervaringen met Wevers (en in mindere mate ook bondscoach Gerben Wiersma) deelde, zijn alle ogen gericht op de bond en de bekende trainer, Coach van het Jaar in 2016. Goedkoop vertelde als jonge turnster door Wevers te zijn geschopt en geslagen en dagelijks te zijn gekleineerd.

De KNGU kondigde aan met beide trainers in gesprek te gaan. De bond staat voor een complexe en gevoelige keuze. Als wordt geconcludeerd dat Wevers grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond en zijn positie onhoudbaar is, zal minimaal een deel van de nationale selectie zich tegen de bond keren. Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen van Tokio wordt dan een belangrijke coach ontslagen en slinken onmiskenbaar de medaillekansen.

Wevers loodste zijn dochter vier jaar geleden in Rio de Janeiro naar goud, de eerste individuele olympische titel voor een turnster. Hij heeft behalve zijn dochters Sanne en Lieke ook toptalent Naomi Visser onder zijn hoede.

Tweede vader

Sanne Wevers sprak in 2013 in de Volkskrant over de ‘harde aanpak’ van haar vader, met wie ze sinds haar twaalfde werkt. Wevers zei het zeker goed te vinden dat er, na diverse meldingen van misbruik aan het adres van coaches Gerrit Beltman en Frank Louter, ‘dingen aan de orde waren gesteld’. “Maar we moeten in Nederland niet naar een situatie toe waarin niks meer mogelijk is,” zei ze destijds.

De huidige topturnsters zijn niet de enigen die het voor Wevers opnemen. Marella Lodewegen (41) trainde van haar zesde tot haar twaalfde in Friesland onder Wevers. “Mij is mentaal nooit iets aangedaan. Vincent was streng, er werd hard getraind. Maar elke training werd afgesloten met het geven van een hand en het zoeken van contact. Vincent was voor mij een tweede vader.”

KNGU-directeur Van der Plas riep in Trouw de internationale turnfederatie op tot actie, maar nu de sport in eigen land op zijn grondvesten schudt, blijft het stil vanuit de bond. Na vijf uur sleutelen kwam er zondagavond laat een summier statement, waarin stond dat de ‘aantijgingen’ van Goedkoop worden onderzocht. Op zijn minst een ongelukkig gekozen woord: een aantijging is een kwaadwillige beschuldiging.

Bij de KNGU waren de misstanden in de sport bekend. Veel turnsters die nu hun verhaal doen, vertellen eindeloos meldingen te hebben gedaan bij de bond. Die werden nooit serieus genomen. Bij de keuze tussen prestaties en de gezondheid van de atleten viel het kwartje altijd dezelfde kant op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden