DEN HAAG - Opwarmen in het buitenland kostte AZ in het verleden vaak punten bij de herstart van de competitie. Voor de tweede keer op rij werd nu de Hollandse storm verkozen boven de koestering van de zon.En het leverde zaterdagavond tegen Den Haag wederom, zij het moeizaam, geen puntverlies op (1-3).

Het ging de afgelopen week in Alkmaar over tal van zaken. Maar over voetbal werd nauwelijks gesproken. Het ging vooral over Louis van Gaal. De trainer van AZ die een radioprogramma voorlopig boycot omdat hij de visie van een verslaggever te vaak bewist. De bewuste reporter, Andy Houtkamp, was gisteravond door de NOS naar het Zuiderpark gestuurd om voor Langs de Lijn te berichten.

Vervolgens dreigde Van Gaal zijn lidmaatschap op te zeggen van de CBV, de belangenvereniging voor coaches waarvan hij erevoorzitter is en die hij nota bene heeft opgericht. Pas als de beperking dat collega's niet openlijk genuanceerde kritiek op elkaar mogen hebben wordt geschrapt, overweegt de trainer van AZ aan boord te blijven. Maandag spreekt de vergadering zich daarover uit.

Meer zekerheid inbouwen

Er werd intern bij AZ gegniffeld omdat een spotje met Van Gaal in een prominente rol is genomineerd voor de prijs van slechtste tv-reclame. Iets wat ze in Alkmaar toch gewend moeten zijn omdat de commercials die het bedrijf van voorzitter Dirk Scheringa laat maken doorgaans hoog gewaardeerd worden als het om irritante reclame gaat.

Het waren dus randzaken die de aanloop naar de hervatting van de competitie bepaalden. En over voetbal ging het ook in het Zuiderpark eigenlijk niet. AZ begon daar de aanloop naar de playoffs, waarin de club anders dan vorig jaar nu wel wil pieken. Van Gaal was in Den Haag ook al bezig met de komende Uefacup-ontmoeting tegen Fenerbahce. Barry Opdam is in Istanbul geschorst en zat dus op de bank. Kew Jaliens en Gijs Luirink, twee rechtspoten waarvan de laatste ook gewend is soms de linkerkant van het centrum in te vullen, krijgen voorlopig de gelegenheid zich als duo in te spelen.

David Mendes Da Silva heeft eveneens een te vol strafblad om mee te kunnen doen in de eerste wedstrijd tegen de Turken, maar werd niettemin opgeroepen als 'punt naar achteren' op het middenveld. Want geschrokken van te veel tegengoals in het volgens hem toch behoudende 4-4-2-systeem wil Van Gaal de komende tijd nog meer zekerheid inbouwen. En de trainer dicht Mendes daarbij de kwaliteiten van een sleutelbewaarder toe.

Enige mogelijkheid verprutst

De hervatting verschilde ook aan de bal van de eerste helft van de competitie. Toen AZ altijd en overal kansen creërde. Tegen Den Haag, dat feller begon maar te beperkt was om er voordeel uit te halen, was er voor rust hooguit sprake van dreiging. Die wegglijdende spelers vervolgens zelf in de kiem smoorden. Als er al een knappe assist vanaf de zijkant kwam.

Maarten Martens verprutste de enige echte mogelijkheid door alleen voor Robert Zwinkels tegen de doelman van Den Haag aan te schieten. Op slag van rust kwam AZ alsnog op voorsprong toen Mendes Da Silva een gegeven penalty benutte (0-1). De hevig betwiste scheidsrechter Kevin Blom moest zelf ook lang nadenken Ûf en hoe hij de overtreding op Danny Koevermans moest bestraffen.

Direct na rust manifesteerde de spits van AZ zich ook weer zoals het hoort bij een topschutter. Nauwelijks lastig gevallen gleed Koevermans een voorzet van Martens voorbij Zwinkels (0-2). Met Stijn Schaars, die waarschijnlijk zijn laatste minuten pakte voor zijn operatie, voor Rogier Molhoek en Julian Jenner in plaats van de tegenvallende Demy de Zeeuw speelde AZ de minuten vol. Het incasseerde zelfs nog een tegengoal van Aleksandar Rankovic, die in blessuretijd nog een rode kaart kreeg voor al te handtastelijke protesten jegens Blom. Daarvoor had Martens de moeizame avond toch nog stijlvol beslist (1-3). Maar over voetbal ging het ÛÛk toen nog steeds niet.© Het Parool, 21-01-2007