PlusAchtergrond

Minister De Jonge kan wel lachen om dat hij zijn ‘bek moet houden’ – maar het moet toch beter in de stadions

Hugo de Jonge werd zondag in De Kuip door supporters toegezongen dat hij zijn bek moet houden. De minister zegt niet wakker te liggen van die woorden. En clubs en supporters moeten zich beter aan de gezondheidsregels houden.

Mikos Gouka
Minister Hugo de Jonge verlaat het stadion tijdens na Feyenoord-Go Ahead Eagles. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge verlaat het stadion tijdens na Feyenoord-Go Ahead Eagles.Beeld ANP

De Jonge had de spreekkoren zondag in De Kuip tijdens Feyenoord-Go Ahead Eagles uiteraard meegekregen. De demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanwezig als Feyenoordaanhanger, had er naar eigen zeggen samen met zijn zoon smakelijk om gelachen. “Stadionhumor,” zei De Jonge. “Daar moet je tegen kunnen. Maar het laat onverlet dat ook Feyenoord werk te doen heeft in eigen huis. Ook in dit stadion moet het gewoon beter.”

Dezelfde regels

De voetbalsupporters zaten afgelopen weekeinde lang niet allemaal op hun stoel en zongen erop los. De Jonge zag wel verbetering ten opzichte van de voorbije weken. “Op een paar losse incidenten na is het weekeinde goed verlopen. Er waren geen lege supportersvakken meer, waardoor de supporters beter verspreid waren.

Dit is belangrijk om besmettingen te voorkomen. Ook werden toegangs­bewijzen goed gecontroleerd. Natuurlijk is er altijd ruimte voor ver­betering. Zo kunnen we het ons op dit moment nog niet veroorloven om op een kluitje te gaan hossen, kan de spreiding nog beter en zijn stavakken niet de bedoeling.”

Voetbalwedstrijden vallen onder de regels voor ge­placeerde evenementen. Dat houdt in dat twee derde van de capaciteit ­gebruikt kan worden, op voorwaarde van een vaste zitplaats en een coronatoegangsbewijs. De Jonge wil af van de stavakken. Die heeft een club als bijvoorbeeld Feyenoord nu al niet, maar supporters kiezen er in ­bepaalde vakken zelf voor om de hele wedstrijd te staan. Vandaag is er overleg met de burgemeesters van steden waar betaald voetbal wordt gespeeld, met daarbij ook vertegenwoordigers van de clubs en de KNVB.

Veiligheidsriemen

De burgemeesters zijn eigenlijk best tevreden over hoe de supporters zich gedragen in de stadions. “Het is zondag goed gegaan,” zei een woordvoerder van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. En ook het Veiligheidsberaad, met 25 burgemeesters van grote gemeenten, vindt dat de bestaande regels over het algemeen goed worden opgevolgd.

“Het aantal supporters dat opstaat en springt, is klein ten opzichte van het geheel,” zegt een woordvoerder van de Nijmeegse burgemeester ­Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. “Het Veiligheids­beraad ziet dat clubs en gemeenten over het algemeen veel inspanningen doen om de maatregelen te volgen. Bij verbieden of hard optreden veroorzaak je wellicht grotere problemen met de openbare orde.”

PSV-aanvaller Mario Götze had zelf al moeite om op de bank te blijven ­tijdens het duel van zaterdag met Cambuur. Wat er voor nodig zal zijn om voetbalfans in het stadion op hun stoel te houden en om het hossen op een kluitje tegen te gaan. “Veiligheidsriemen,” suggereerde hij grinnikend.

Maar wat gebeurt er als De Jonge straks toch geen verdere verbeteringen meer waarneemt in de stadions? Zullen er dan landelijke sancties komen? “Aanvullende maatregelen voor iedereen, dat gaat te ver,” zei de minister. “Je moet niet willen dat de goeden onder een paar kwaden lijden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden