Michael van Praag rekent op helft van stemmen

Michael van Praag verwacht dat hij tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA steun krijgt van de helft van het aantal lidstaten.

Van Praag rekent op helft van de stemmen bij verkiezing voor het voorzitterschap van de UEFABeeld anp

Dat denkt de mogelijke opvolger van Michel Platini op basis van gesprekken die hij al met afgevaardigden van de 55 aangesloten landen bij de Europese voetbalbond heeft gevoerd. "Ik reken nu op 27 of 28 landen," vertelt hij aan het ANP.

Als zijn gevoel hem niet in de steek laat, dan wordt Van Praag op 14 september na de verkiezingen in Athene dus benoemd als hoogste baas van de UEFA. "Nou, dan ben ik in ieder geval heel dichtbij," nuanceerde de huidige preses van de KNVB donderdag vanuit Moldavië, waar hij zojuist voor zijn kandidatuur had gelobbyd.

Gissen
"Ik denk dat dit zo'n beetje het twintigste land is dat ik bezoek," schat hij. "Ik heb mensen van zo'n veertig bonden gesproken, want bij sommige bijeenkomsten waren meerdere leden aanwezig. En ik heb nog landen te gaan."

Ook voor een ervaren bestuurder als Van Praag blijft het een beetje gissen wie op hem stemt. De 68-jarige oud-voorzitter van Ajax vraagt bijvoorbeeld nooit direct of zijn gesprekspartner op hem gaat stemmen.

Blatter
"En ik krijg het ook lang niet altijd rechtstreeks te horen. Maar op een handige manier kan je dat wel vaak uitvissen," meent hij. "Dan moet je denken aan lichaamstaal of verholen taalgebruik."

De geboren Amsterdammer verraste twee jaar geleden met een dringend verzoek aan Sepp Blatter om zich niet meer beschikbaar te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. Toen de Zwitser dat advies in de wind sloeg, stelde Van Praag zich zelf kandidaat. De preses van de KNVB trok zich weer terug omdat hij ten onrechte dacht dat de Jordaanse prins Ali op die manier de verkiezingen kon winnen.

Concurrent
In de strijd om de UEFA-troon neemt hij het op tegen Aleksander Ceferin en de Spanjaard Angel Maria Villar. Vooral de Sloveen lijkt een geduchte concurrent. Hij schermt met veertien stemmen.

"Ik heb het gehoord," reageert Van Praag. "Hij is en goede jonge kandidaat die ook pleit voor vernieuwingen. Eigenlijk willen we alle drie wel een beetje hetzelfde. Ik heb mijn programma als eerste vrijgegeven, misschien hebben zij wel punten van mij overgenomen."

Van Praag is tegenstander van een Superliga en pleit voor investeringen in vrouwenvoetbal, versobering van uitgaven aan 'pr' en reizen bij de UEFA. Hij wil transfers voor spelers onder de achttien jaar tegengaan.

Eigen bodem
De selectie van topclubs moet als het aan hem ligt bestaan uit tenminste elf spelers van eigen bodem. En buitenlanders dienen tenminste vijf jaar in een land te voetballen om mee te tellen als een speler van het vestigingsland van de club.

De mogelijke Nederlandse opvolger van Platini voelt veel draagvlak voor zijn plannen. "Ik vertel wat ik wil en luister goed wat zij willen. De bonden willen meer contact met de UEFA. In veel landen moet de infrastructuur ook beter. Helaas zijn er niet overal in Europa zo veel clubs en velden als in Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden