PlusProfiel

Met Van Leeuwen als voorzitter krijgt KNVB geen onbeschreven blad

Marianne van Leeuwen (60) is de enig overgebleven kandidaat om voorzitter betaald voetbal te worden bij de KNVB. De preses van de Amsterdamse club Zeeburgia staat bekend als doortastend en geslepen.

Thomas Sijtsma
Marianne van Leeuwen. Beeld ANP
Marianne van Leeuwen.Beeld ANP

Vraag bij mensen van Zeeburgia naar Marianne van Leeuwen en de reacties vliegen twee kanten op. Er is een harde scheiding tussen leden die haar loven en leden die haar haten. De emoties en belangen zijn groot bij de club die door voetballend Amsterdam wordt gezien als de perfecte opstap naar een profbestaan. Honderden talenten zijn de afgelopen jaren via de amateurclub uit Oost terechtgekomen bij een club in het betaalde voetbal.

Tik op vingers van KNVB

Opmerkelijk genoeg kregen Van Leeuwen en Zeeburgia dit voorjaar nog een tik op de vingers van de KNVB. Een jongen uit het tweede team van Onder 11 werd wegens onredelijk gedrag van zijn moeder teruggezet naar een lager elftal. De moeder accepteerde de straf niet en diende een klacht in bij de gedragscommissie van Zeeburgia.

In het antwoord van het bestuur, onder leiding van Van Leeuwen, werd de moeder gedreigd met het ontzeggen van de toegang tot het sportcomplex. Een gesprek tussen de moeder en het bestuur van Zeeburgia haalde vervolgens niets uit, waardoor een arbitragecommissie van de KNVB over het geschil moest oordelen. Die verweet het bestuur van Zeeburgia onredelijk gedrag en nalatigheid in het oplossen van het probleem. De jongen mocht daarna terugkeren in zijn eigen team.

Moeilijke tijden

Volgens Huub Wilbrink, de vicevoorzitter van de club met 1200 spelende leden, nadert tussen Van Leeuwen en Zeeburgia een afscheid met een lach en een traan. Hij is trots op de promotie van de zittende voorzitter en rouwt vanwege het toekomstige gemis. “Ze heeft ons door moeilijke periodes geleid. Het aantal leden is verdubbeld en de inkomsten uit commerciële activiteiten zijn vervijfvoudigd. Bovendien staat er mede door de inspanningen van Van Leeuwen een nieuw clubhuis.”

Van Leeuwen sprak zich in het verleden hard uit tegen racisme op de amateurvelden. Zeeburgia, met veel leden met een multiculturele achtergrond, had de afgelopen jaren te maken met verschillende racistische incidenten. Volgens Wilbrink zag zij dit probleem als een strijd die ze desnoods persoonlijk wilde voeren. Een ander speerpunt van het beleid de laatste jaren was het vrouwenvoetbal.

Tegenstanders beweren dat Van Leeuwen al vanaf haar benoeming in 2014 met een dubbele agenda werkte. Via de prestigieuze jeugdafdeling van Zeeburgia zou ze haar zonen in het betaalde voetbal proberen te krijgen en haar andere doelstelling was een topfunctie bij de KNVB. “Ze gebruikt Zeeburgia als springplank,” zei Loek Teeseling, een betrokkene van de club. Bij AFC kreeg ze geen voet tussen de deur waardoor ze de route via Zeeburgia nam, zeggen insiders. Zelf verklaarde ze min of meer per toeval in het bestuur terecht te zijn gekomen.

Ten onrechte pronken met jeugd

Van Leeuwen werd verweten ten onrechte te pronken met de succesvolle jeugdafdeling. Wanneer nieuwe spelers of trainers werden aangetrokken, poseerde zij trots op foto’s om met de eer te strijken. Binnen Zeeburgia riep het vaker ergernis dan applaus op.

Waar de belangen groot zijn, rommelt het vaak en bij Zeeburgia ligt onrust altijd op de loer. Zo botsten Van Leeuwen en Wilbrink een jaar geleden met de rest van het bestuur. De twee kondigden op de website van de club hun vertrek aan, maar kwamen daar later verrassend op terug.

De ruzie, die later werd bijgelegd, ging onder andere over de positie van Mike Kolf, de belangrijkste man achter het succes van de talentenfabriek. Van Leeuwen zou achter de rug van Kolf om andere trainers voor zijn positie hebben benaderd.

Niet netjes

In oktober liepen de gemoederen weer op bij de algemene ledenvergadering. Verschillende jeugdtrainers spraken zich in Het Parool fel uit tegen een herbenoeming van Van Leeuwen, maar durfden dat alleen anoniem te doen. Ze spraken van een angstcultuur die niet te doorbreken was. Zelf ontkende Van Leeuwen. “Er zijn geen machten, we werken als club samen aan de toekomst.”

De jeugdtrainers noemden haar manier van besturen ‘niet netjes, achter de rug van anderen om en geslepen’.

Ondanks de kritiek werd Van Leeuwen, die commissaris is bij Sligro Food Group en Technische Unie en voorzitter is van de raad van commissarissen van Van Egmond Groep, herkozen voor een bestuursperiode tot de zomer van 2023. Als Van Leeuwen en de KNVB tot overeenstemming komen, neemt Wilbrink bij Zeeburgia in eerste instantie het voorzitterschap over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden