Mentsjov van twee kanten aangevallen

BLOCKHAUS - Het lijkt een mechanisme van deze tijd te zijn. Sta je aan de leiding in een grote wielerronde, is is er onmiddellijk rumoer en ophef.

Lance Armstrong maakte het jaar in jaar uit mee in de Tour de France. Michael Rasmussen moest in 2007 de Ronde van Frankrijk in het geel verlaten en Marco Pantani werd in 1999 vlak voor het einde van de Giro de roze trui ontnomen. En Denis Mentsjov, de leider in de Ronde van Italië van dit jaar, zit nu ook een klein beetje in de rats.

Op de dag dat hij een serieuze aanval op zijn leidende positie van Danilo di Luca kon verwachten, werd duidelijk dat er ook in Oostenrijk interesse voor de 31-jarige Russische kopman van de Rabobankploeg is.

De Oostenrijkse justitie doet onderzoek in de Human Plasma-zaak. Daarbij gaat het om illegaal uitgevoerde bloedtransfusies vanuit Wenen. Ex-renner Bernhard Kohl, vorig jaar derde in de Tour en op zijn 21ste in de opleiding bij de Rabobankploeg, zou uitgebreide verklaringen over het werk van Human Plasma en zijn eigen bloedcentrifuge hebben afgelegd.

Verscheidene (ex-)Rabobankrenners hebben, zo bevestigde het management van de ploeg gisteren, een uitnodiging uit Wenen ontvangen om - vrijwillig - te komen getuigen. Overigens is niet bevestigd dat Mentsjov tot hen behoort.

In eerdere berichten uit Oostenrijk vielen echter wel geregeld de namen van de voormalige Rabobank-coryfeeën Michael Rasmussen, Michael Boogerd en Thomas Dekker én die van Denis Mentsjov als het over de Weense bloedbank Human Plasma ging. De Nederlandse ploegleiding wil niet zeggen welke renners het betreft. De Oostenrijkse recherche heeft nog geen haast met de zaak.

De berichten uit Oostenrijk en Nederland zorgden in Italië niet voor verstoring van de voorbereiding op de korte, maar pittige Giro-etappe naar Blockhaus. ''Het is hier geen item,'' zei ploegleider Adri van Houwelingen zelfs. ''Bij de persconferentie na afloop werd er ook geen enkele vraag over gesteld.''

De rit naar Blockhaus, door de eerder dit jaar door een aardbeving getroffen Abruzzenregio, vroeg wel een specifieke voorbereiding. Omdat de etappe nog niet eens tachtig kilometer lang was, besloten de toprenners zich in de ochtenduren alvast wat op te warmen. Van Houwelingen: ''Dat doe je, zeker in een grote ronde die drie weken duurt, eigenlijk nooit. Het was alsof iedereen zich voor een tijdrit prepareerde.''

Of het aan de korte afstand lag, wist Mentsjov niet, maar hij verteerde de rit maar matig. Van Houwelingen: ''Hij zei me dat hij nooit in het juiste ritme kon komen.'' Mentsjov gaf niettemin, zoals al eerder deze Giro, nauwelijks een krimp.

Toen Franco Pellizotti, de nummer vier van het klassement, demarreerde, voelde Mentsjov zich niet verplicht uit het zadel te komen. Bij een venijnige tempoversnelling van Danilo di Luca op negen kilometer van de aankomst ging Mentsjov wel mee.

Aanvankelijk konden ook Stefano Garzelli en Ivan Basso nog volgen, maar met name voor de laatste lag Di Luca's tempo net even te hoog. Voor de ploeg Liquigas werd het niettemin een mooie dag. Pellizotti won de rit, passeerde de tegenvallende Carlos Sastre in het klassement, en heeft nu de derde plaats in het bezit. Zijn achterstand op Mentsjov bedraagt exact twee minuten.

Di Luca, man van de streek, deed Mentsjov in de laatste 150 meter pas kraken. De Rus kon tegen het einde zijn versnelling niet meer goed rond trappen en verloor in de luttele meters nog vijf kostbare seconden. ''Misschien leek het wel of zijn versnellingsapparaat weigerde, maar het waren de benen die niet meer wilden,'' aldus Van Houwelingen. ''Maar goed, dit was de berg waar Di Luca het wilde doen. Hier traint hij, het is zijn terrein.''

Mede door het sprokkelen van wat bonificatieseconden is Di Luca nu tot op 26 tellen van Mentsjov genaderd. Morgen is de aankomst opnieuw bergop, op de Vesuvius. Dat lijkt in het voordeel van de meer explosieve Di Luca. Mentsjov kan echter nog terugvallen op de slottijdrit van 14,4 kilometer, zondag in de straten van Rome. (EDWARD SWIER)

Danilo di Luca kijkt om of Denis Mentsjov de leiding wil overnemen. Foto AP Beeld
Danilo di Luca kijkt om of Denis Mentsjov de leiding wil overnemen. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden