PlusInterview

Mendes Moreira: ‘Trots dat het niet voor niks is geweest’

Door wat hém overkwam, geeft het kabinet 14 miljoen euro uit om racisme in het voetbal te bestrijden. Ahmad Mendes Moreira: ‘Veel mensen durven nog altijd niet zelf op iemand af te stappen die racistische dingen roept.’

Peter Winterman
Ahmad Mendes Moreira wordt door teamgenoten gesteund nadat FC Den Bosch-supporters hem hebben uitgescholden. 
 Beeld ANP/Henk van Esch
Ahmad Mendes Moreira wordt door teamgenoten gesteund nadat FC Den Bosch-supporters hem hebben uitgescholden.Beeld ANP/Henk van Esch

Op 17 november vorig jaar beleefde Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira (24) een loodzware middag. Bij een wedstrijd tegen FC Den Bosch werd hij uitgejoeld voor onder meer ‘kankerzwarte’, ‘kankerneger’ en ‘Zwarte Piet’. De wedstrijd werd stilgelegd en de beelden van de woede en het verdriet op het gezicht van Mendes Moreira haalden alle journaals.

Zaterdagmiddag presenteerden het kabinet en voetbalbond KNVB een aanvalsplan met twintig maatregelen om racisme en discriminatie op het voetbalveld te beteugelen. Betere camera’s, zwaardere straffen en een campagne in het betaald voetbal én bij alle amateurclubs. Mendes Moreira was aanwezig bij de presentatie van de plannen.

Hoe voelt het om de ‘aanstichter’ van dit aanvalsplan te zijn?

Mendes Moreira: “Het klinkt heel lullig, maar dit moest een keer gebeuren. Het is heel jammer en triest dat mij dit moest overkomen. Maar het is wel de aanleiding geweest voor de KNVB en de overheid om met dit plan te komen. De maatregelen zien er goed uit. Of het werkt, dat moet nog blijken. Als er tijdens een wedstrijd weer racistische dingen worden geroepen, zullen we hopelijk meteen zien dat er wat aan wordt gedaan. Maar dit is niet een probleem dat je in twee weken kunt oplossen.”

Ben je nog weleens uitgescholden?

“Ik krijg nog steeds van alles naar mijn hoofd geslingerd. En kijk, ik vind het niet erg dat er wordt geroepen en gescholden. Dat hoort er ook een beetje bij, dat de supporters van de tegenpartij het je lastig willen maken. Als het maar niet gebeurt met racistische leuzen. Dat is mij gelukkig ook niet weer overkomen.”

Er komt geld voor betere camera’s, die ook geluid opnemen. Helpt dat?

“Ja, maar het is technisch wel heel ingewikkeld. Ik heb zelf meer vertrouwen in de meld-app, waarmee mensen anoniem racisme en discriminatie op de tribunes kunnen melden. Veel mensen durven nog altijd niet zelf op iemand af te stappen die racistische dingen roept. Zo’n app kan dan helpen, denk ik. Maar dan moeten de clubs er wel echt werk van maken.”

Er komt ook een campagne om mensen ‘bewust te maken’ van racisme en discriminatie. Ben je daar blij mee?

“Het is een goed begin. Er moet echt wat veranderen in de hoofden van mensen.”

Jan Dirk van der Zee, de directeur amateurvoetbal van de KNVB, zegt dat het niet goed is dat de bond zélf een witte organisatie is. Ben je dat met hem eens?

“Aan het eind van de dag is dat gewoon zo. Als je bijvoorbeeld ziet hoe divers het Nederlands elftal is, en je vergelijkt dat met de KNVB, dan zie ik een groot verschil. Het valt niet zo op, maar als je erover nadenkt is het best opvallend.”

Ben je eigenlijk trots op wat je teweeg hebt gebracht?

“Ik ben sowieso altijd trots. Kijk, ik heb hier een dubbel gevoel bij. Dat het tijdens die wedstrijd in november zo uit de hand liep, was heel vervelend. Maar ik ben trots dat het niet voor niets is geweest. Dat er nu geld voor wordt uitgetrokken en dat er een aanvalsplan ligt. Ik hoop dat er ook écht wat gaat veranderen.”

Maatregelen om racisme tegen te gaan

Het kabinet trekt de komende drie jaar 14 miljoen euro uit om ­racisme in het voetbal aan te pakken. Met de KNVB zijn hiertoe twintig maatregelen aangekondigd. Clubs die verzuimen racisme tegen te gaan, kunnen niet alleen punten verliezen maar moeten ook vrezen dat de bond boetes oplegt of hun supporters van de tribunes weert. Daarnaast komt er een aanklager voor racisme in het voetbal, worden de strafeisen verdubbeld en kunnen supporters die over de schreef gaan de opdracht krijgen zich tijdens een wedstrijd te melden op het politiebureau.

Er komen meer slimme camera’s in en om stadions en subsidies om ook camera’s op amateurvelden te zetten. “De komende maanden gaan we met bedrijven die hier goed in zijn die slimme technologie extra ontwikkelen. Daar gaat geld naartoe. Ook voor amateurverenigingen komt hiervoor budget,” aldus minister Bruins (Sport). Ook wordt een app verbeterd waarmee supporters anoniem melding kunnen maken van wantoestanden. Bruins: “In Engeland hebben we gezien dat het melden via een app, waarna een steward de dader aanspreekt, kan werken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden