PlusTV-vooraf

Meesterwerk van de lichtvoetigste voetballer ooit

In de eerste van drie afleveringen over het WK voetbal analyseren de makers van Andere Tijden Sport een van de mooiste doelpunten uit de Nederlandse geschiedenis.

Thomas Sijtsma
Doelpunt in wording: Dennis Bergkamp in de laatste minuut van Nederland-Argentinië tijdens in de kwartfinale van wereldkampioenschap van 1998. Beeld  Photonews BE
Doelpunt in wording: Dennis Bergkamp in de laatste minuut van Nederland-Argentinië tijdens in de kwartfinale van wereldkampioenschap van 1998.Beeld Photonews BE

Volgens Dennis Bergkamp was het zijn mooiste doelpunt ooit, alsof zijn hele leven naar dat ene moment in de kwartfinale van het WK voetbal in 1998 had geleid. In de aanname, het passeren van de Argentijnse verdediger en het afronden zat alles, meent hij. Het was de ervaring van de balcontrole, het voetenwerk, de balans en het afmaken.

In een tijd dat lang niet alles mooi is in het voetbal, laten de makers van Andere Tijden Sport in de eerste van drie WK-specials de absolute schoonheid van de sport zien. “Als voetbal kunst kan zijn, dan hoort deze actie in de eregalerij van een topmuseum. Het is poetry in motion,” zegt presentator Tom Egbers in de aankondiging.

Magistraal

Egbers loopt door de aflevering met een schilderij in zijn handen met daarop een fragment in aanloop van het doelpunt dat het Nederlands elftal in de halve finale bracht. De kijker ziet een zwevende Bergkamp met de bal aan zijn voet. Een magistrale voetballer met vliegangst, die spot met de wetten van de zwaartekracht.

Het zijn penseelstreken van 24 jaar geleden. Egbers doceert in kunstgeschiedenis en de totstandkoming van het doelpunt.

Frank de Boer, Jan Wouters, Bergkamp-biograaf David Winner, hoogleraar bewegingswetenschappen Geert Savelsbergh en toenmalig bondscoach Guus Hiddink, die in de wedstrijd tegen de Argentijnen erover twijfelde of hij zijn matig spelende aanvaller zou wisselen, analyseren het doelpunt en de voetballer Bergkamp.

De intuïtie en het gevoel voor ruimte van de geboren Amsterdammer zijn ongeëvenaard. Zoals Wayne Gretzky, de beste ijshockeyer aller tijden, zegt: ‘Een goede ijshockeyer is waar de puck is, een fantastische ijshockeyer weet waar de puck zal komen.’

Winner maakt in navolging van Gretzky een treffende vergelijking. “Engelsen zien ruimte als een gat. Nederlanders zien het een kneedbaar product, een mogelijkheid.”

Afdrukloos

Volgens Hiddink beweegt Bergkamp met de souplesse van een balletdanser. De coach volgt daarmee de theorie van de Welshe voetbalanalist John Hartson. Hij stelt dat Bergkamp geen voetafdrukken zou achterlaten wanneer hij in de sneeuw zou spelen.

Ook van belang: de jeugdjaren van Bergkamp. Hoe hij in de gang van het ouderlijk huis in Bos en Lommer eindeloos met een tennisbal aan de voet speelt. Of tijdens de strandvakantie waar vader Bergkamp de rechterschoen van de voet van zijn zoon trekt zodat hij vervolgens alleen zijn linkerbeen gebruikt.

Bergkamp wilde niet meewerken aan het programma. Waarschijnlijk omdat zelfs de mooiste woorden geen recht doen aan de schoonheid van het doelpunt.

Het meesterwerk van Dennis Bergkamp (Andere Tijden Sport, NTR), zondag 22.00 uur op NPO 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden