Meer sponsorgeld voor het vrouwenvoetbal

Bondscoach Sarina Wiegman is vrijdag in Zeist gepresenteerd als ambassadeur van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland. Daarnaast maakte ING bekend dat het de komende vijf jaar minimaal vijf miljoen zal investeren in het meiden- en vrouwenvoetbal in de breedtesport.

Annemarie Postma
Sarina Wiegman: 'Het vrouwenvoetbal heeft stappen gemaakt. Maar we zijn er nog niet.' Beeld ANP
Sarina Wiegman: 'Het vrouwenvoetbal heeft stappen gemaakt. Maar we zijn er nog niet.'Beeld ANP

Sinds 2014 ontvangen 500 amateurclubs in Nederland minder of meer geld van de ING, hoofdsponsor van de KNVB. De bedragen variëren van 1000 tot 25.000 euro per jaar. In die laatste en hoogste categorie vallen zo’n 150 clubs.

Van die clubs zal ING eisen dat zij de komende vijf jaar minimaal een kwart van het sponsorgeld besteden aan de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal binnen hun club. Bijvoorbeeld aan socialmediacampagnes, kleding, vriendinnendagen en het aantrekken van gediplomeerde trainers.

Voor Amsterdam, met 53 verenigingen in totaal, zou dat gelden voor tien clubs, waaronder WV HEDW, SC Buitenveldert, Swift en Zeeburgia. Elke club beschikt over een ambassadeur van de ING die zal bijhouden of het geld daadwerkelijk bij de meiden- en vrouwenafdelingen van de clubs terechtkomt. Clubs die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen gekort worden op het sponsorgeld of het hele bedrag kwijtraken.

In de plannen wordt ook ingezet op een groei van het aantal vrouwelijke leden, van 160.000 naar 200.000 in 2025. Wiegman: “Het meiden- en vrouwenvoetbal heeft de afgelopen paar jaar al enorme stappen gemaakt. Dat is geweldig om van dichtbij te zien en te ervaren. Maar, en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, we zijn er nog niet.”

“De volgende stap die we willen zetten, is dat er voor elk meisje, voor iedere vrouw, een plek is in het voetbal. Binnen of buiten het veld. En het is supermooi dat ING en de KNVB hier vol op willen inzetten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden