Sport Bewaar

Matthijs de Ligt: 'Meer dan mijn best kan ik niet doen'

Matthijs de Ligt.
Matthijs de Ligt. © Linda Stulic

Ajacied Matthijs de Ligt (17) is er klaar voor om als jongste Nederlandse voetballer ooit in een Europese finale te spelen. 'Ik ga het veld in met het idee: ik doe mijn best en meer kan ik niet doen.'

Het is een houding die hij zichzelf aan heeft moeten leren, zo zegt hij in een interview met Het Parool, zeker toen hij na zijn debuut in Oranje de nodige kritiek over zich heen kreeg. "Ik was onderwerp van discussie, vanwege de twee tegendoelpunten en de nederlaag tegen Bulgarije. Dat is vreemd om mee te maken."

De Ligt spreekt dan ook van 'een mentaal zwaar jaar'. "Gelukkig kan ik zulke zaken redelijk van me afzetten. Ik blijf niet hangen in het negatieve."

Ook heeft hij geleerd de spanning voor een wedstrijd van zich af te zetten. "Dat heb ik niet meer. Ik ga nu het veld in met het idee: ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Die mindset is voor mij heel belangrijk. Ik moet rustig zijn in mijn hoofd, niet overgeconcentreerd, dan neem ik de beste beslissingen."

Zak geld
De Ligt denkt dat Ajax in de Europa League-finale van woensdag tegen Manchester United wel degelijk een kans maakt. "Ik ben benieuwd wat de finale brengt. Manchester United heeft de sterren, wij zijn jong en in ontwikkeling. United is een veel rijkere club, maar zoals Johan Cruijff zei: een zak geld kan geen doelpunt maken. En zo is het."

"De bal is rond, het is elf tegen elf. Er staan twee verschillende teams tegenover elkaar, maar ze hebben allebei de finale gehaald en dus hebben ze allebei iets goed gedaan."

Lees het hele interview met Matthijs de Ligt: 'Ik ben niet alleen speler, maar ook supporter van Ajax'