Nieuws

Mathieu van der Poel veroordeeld voor aanval meisjes in hotel, maar mag vandaag wel naar huis

Wielrenner Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld voor het aanvallen van twee meisjes in een hotel in Sydney. De rechter gaf hem een boete van duizend dollar voor het aanvallen van een meisje en vijfhonderd dollar voor het andere meisje. Dat is omgerekend in totaal iets meer dan duizend euro, meldt de NOS.

Het Parool
Mathieu van der Poel zondag in Australië.  Beeld BELGA
Mathieu van der Poel zondag in Australië.Beeld BELGA

De rechtszaak stond eigenlijk gepland voor dinsdag, maar werd op verzoek van de advocaat van Van der Poel een dag vervroegd. Op die manier kan de 27-jarige renner deze ochtend gewoon zijn vlucht naar huis nemen. Zijn advocaat zegt wel hoger beroep aan te tekenen in de hoop op vrijspraak, Van der Poel zelf gaf geen reactie.

De rechter rekende het Van der Poel zwaar aan dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat niet mogen doen, maar had hij de beveiliging van het hotel moeten bellen. Van der Poel bracht de nacht van zaterdag op zondag in de cel door omdat hij de meisjes van 13 en 14 had geduwd. Dat deed hij omdat ze lawaai maakten en herhaaldelijk op zijn deur klopten. Hij raakte daardoor gefrustreerd omdat hij niet kon slapen vlak voor zijn deelname aan het WK.

Van der Poel, een van de favorieten voor de WK-wegwedstrijd, gaf de volgende dag op na 30 kilometer.

Common assault

Van der Poel werd aangeklaagd wegens common assault. Dat is een aanval ‘waarbij het slachtoffer geen letsel wordt toegebracht of waarbij de verwondingen van voorbijgaande aard of onbeduidend zijn’, luidt het in een toelichting op de site van een advocatenkantoor in Sydney gespecialiseerd in straf- en familierecht. ‘De aanklacht vereist in feite niet het gebruik van fysiek geweld. Het kan ook bedreigingen met geweld zonder fysiek contact omvatten als de bedreiging het slachtoffer bang maakt voor dreigend letsel’.

Van der Poel verklaarde de meisjes niet te hebben aangeraakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden