Sport Bewaar

Martens beste voetbalster van Europa

Martens blonk onlangs uit op het EK in eigen land, waar ze met Oranje de Europese titel veroverde.
Martens blonk onlangs uit op het EK in eigen land, waar ze met Oranje de Europese titel veroverde. © AFP

Lieke Martens mag zich de beste voetbalster van Europa noemen.

De 24-jarige Limburgse ontving haar prijs donderdag in het Grimaldi Forum van Monaco, tijdens de loting voor de Champions League. Martens blonk onlangs uit op het EK in eigen land, waar ze met Oranje de Europese titel veroverde. Ze werd verkozen door een panel van coaches en journalisten.

"Dit is fantastisch, ik ben sprakeloos," reageerde een dolgelukkige Martens. "Zonder mijn ploeggenoten had ik dit nooit gered. Ik wil ze heel erg bedanken."

De linksbuiten uit het dorpje Nieuw Bergen werd na de gewonnen EK-finale tegen Denemarken (4-2) gekozen tot beste speelster van het toernooi. Martens maakte op de Europese eindronde indruk met haar dribbels en doelpunten. De nummer elf van Oranje toonde aan waarom ze kort voor het EK een lucratief contract kon ondertekenen bij FC Barcelona, na enkele succesvolle jaren in Zweden.

Martens volgt de Noorse Ada Hegerberg op als beste voetbalster van Europa. Deze UEFA-prijs ging eerder naar de Duitse internationals Nadine Angerer (2013), Nadine Kessler (2014) en Célia Sasic (2015). De bondscoaches van de zestien landen die meededen aan het EK mochten hun stem uitbrengen, net als de trainers van de acht kwartfinalisten in de laatste editie van de Champions League en een select groepje journalisten.