Marleen Veldhuis groeit uit tot grote dame

AMSTERDAM - In haar laatste werkweek van 2007 had Marleen Veldhuis al een Europese kortebaantitel (50 meter vrij) gepakt en was ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Met de laatste energie die in haar zat, verbrak de 28-jarige sprintster gisteren haar eigen Europese kortebaanrecord op de 100 vrij: 52,08 seconden.Als híj verschijnt, draaien de hoofden en fluisteren de mensen elkaar in de oren: daar heb je Pieter van den Hoogenband, tweevoudig olympisch kampioen op de 100 meter vrij en wereldrecordhouder. Hoewel sommigen, vooral in het buitenland, menen dat zijn rol is uitgespeeld, geldt de eerste zwemmiljonair van Nederland nog steeds als het uithangbord van het vaderlandse zwemmen.

Langzaam maar zeker heeft zich het laatste jaar echter een opvolger aangediend. Ze heeft nog steeds geen belangrijke langebaantitel gewonnen, maar met haar vijf Europese kortebaantitels op rij, haar kortebaanwereldrecord op de 50 vrij (23,58 seconden) en haar Europese kortebaanrecord op de 100 vrij - tijdens de NK kortebaan in Amsterdam - lijkt dat voor Marleen Veldhuis een kwestie van tijd.

Tijdens de eindstrijd op de 100 vrij, vorige week tijdens de EK kortebaan, ging Veldhuis nog de mist in bij een keerpunt. Even speelde een oude kwaal - tijdens belangrijke finales door technische onvolkomenheden titels verspelen - weer op. Veldhuis moet haar eerste perfecte finale nog steeds zwemmen, en hoopt op augustus 2008.

Ze is inmiddels al wel zover dat als ze op het startblok staat, 'er rare dingen kunnen gebeuren', aldus coach Jacco Verhaeren twee weken geleden. Het wereldrecord op de 50 vrij (18 november) was daar een voorbeeld van. Het Europese record van gistermiddag op de 100 vrij ook. In beide races - wel finales, maar niet belangrijk - voerde Veldhuis nagenoeg perfect uit wat haar was geïnstrueerd.

''Dat geeft veel vertrouwen voor volgend jaar,'' aldus de zwemster. Veldhuis gaf toe vroeger nog wel eens gemakzuchtig geweest te zijn bij zoveel succes. ''Maar dat is nu minder. Het is allemaal prachtig, maar ik wil in augustus goed zijn.''

Ze blikte gisteren terug op december 2003, toen ze in Dublin haar eerste internationale succes boekte op de EK kortebaan. Het was ook voor het eerst dat mensen tegen haar zeiden dat ze olympisch succes zou kunnen oogsten. Maar de zwemster Veldhuis - voormalig waterpolointernational - was toen eigenlijk net begonnen aan een stoomcursus topsport.

''In die vier jaar is er veel gebeurd,'' zegt Veldhuis. Mislukte Olympische Spelen, een mislukte WK-finale als gedoodverfd favoriet (Montreal 2005), een trainerswissel (2006). Inmiddels is ze wereldrecordhoudster en zijn olympische titels geen onbereikbare dromen.

Mediatrainingen hebben ervoor gezorgd dat Veldhuis - die onderhand een bovenmodaal inkomen bij elkaar zwemt - ook in haar presentatie steeds volwassener oogt. Met de Jaap Eden voor de beste sportvrouw van 2007 in haar handen, bedankte Veldhuis dinsdag in de Rai in alle rust haar voormalige trainers Hennie Alink en Fedor Hes en de huidige, Jacco Verhaeren. Wie de stappen wil analyseren die een talent moet maken om de top te bereiken, kan bij die drie te rade gaan. Alink en Hes kunnen hun relaas al doen. Verhaeren weet nog niet waar dat van hem zal eindigen. Dat ligt voor het grootste deel aan zijn pupil: Veldhuis heeft in 2007 het niveau bereikt dat ze in elke wedstrijd kan uithalen, zodat de hoofden eind 2008 wellicht ook draaien als zij voorbij komt lopen.

© Het Parool, 24-12-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden